73. ГОДИШЊИЦА ПОБЕДЕ И ОСЛОБОЂЕЊА ПЕТРОВГРАДА

Одавањем почасти борцима Црвене армиjе, погинулим у борбама за ослобођење тадашњег Петровграда ( данас Зрењанина) и српским херојима и жртвама Другог светског рата у нашем граду, обележена је 73. годишњица од победе над фашизмом. Деветог маjа 1945. године, потписивањем капитулациjе од стране нацистичке Немачке, спасена је Европа велике опасности од холокауста и геноцида, чиме jе отворена нова епоха развоjа и нових политичких односа на нашем континенту.

Совjетски савез је поднео наjвише жртава током крвавих ратних година и посебно руски народ. Руска Федерациjа, отуда, сваке године обележава са  изузетном пажњом, која је за углед, Дан победе као државни празник.

Обележаванjу Дана победе у Зрењанину присуствовао jе и други секретар амбасаде Руске Федерациjе у Србиjи, Дмитриj Сергjенко, који се у више наврата прекрстио и помолио над душама изгинулих руских и српских хероја. Други секретар амбасаде Руске Федерациjе на српском jезику се обратио новинарима, говорећи о значаjу обележавања данашњег датума и нераскидивим везама руског и српског народа у борби против фашиизма.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, са сарадницима, jе за представника амбасаде Руске Федерациjе приредио приjем у Плавом салону Градске куће, а потом jе Сергjенко одао почаст своjим сународницима и положио венац на спомен-костурницу 220 бораца Црвене армиjе у спомен-парку на Багљашу.

Почаст борцима Црвене армиjе одали су и челници града, градоначелник Чедомир Jањић, начелница Градске управе Jасмина Малинић и начелник Одељења за ИКТ Градске управе Душан Шиjан, а венац су положили и представници Команде Гарнизона Воjске Србиjе, Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата СУБНОР и руско-српске компаниjе “Борец – Србиjа”, коjа послуjе у Србиjи. Делегациjе Града Зрењанина и СУБНОР положиле су цвеће и на споменик народном хероjу Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, такође у спомен – парку на Багљашу.

Полагање венаца пратио jе почасни вод Гарнизона војске Србије, ученици два одељња првог разреда ОШ “Петар Петровић Његош” и грађани из месних заjедница “Соња Маринковић” и “Вељко Влаховић”.

Манифестациjа поводом обележаванjа Дана победе у Зрењанину одржана jе и на платоу испред споменика Жарку Зрењанину, где су венац, испред Града, положили заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћник градоначелника Симо Салапура и заменица секретара Скупштине града Светлана Груjић.

.

Заменик градоначелника Саша Сантовац изразио jе задовољство због чињенице да сваке године високи дипломатски представници Руске Федерациjе долазе у град поводом Дана победе.

Рекао jе и да присуство председника Србиjе Александра Вучића на великоj воjноj паради у Москви и његов сусрет с председником Русиjе Владимиром Путином, непосредно након његове инаугурациjе за председника у новом мандату, наjбоље осликаваjу изузетно добре односе коjи владаjу између Руске Федерациjе и Републике Србиjе и говоре о значаjу коjи Русиjа придаjе нашоj земљи.

Петровград.орг & Град Зрењанин