120 ИКОНА СВЕТОГ САВЕ НА ДАР

Свети Сава се у Србији одувек славио као школска Слава. Постојало је једно време када се она протеривала из школа. Та времена су Богу хвала, иза нас. Пригодним свечаностима и програмима у вртићима и школама обележава се данас Слава Свети Сава.

(Фото: gradskiradiozrenjanin.com)

Резање Славског колача и молитва свештеника је данас саставни део прославе. Ученицима, који су остварили значајне резултате и њиховим наставницима и професорима, додељељују се признања.

Хуманитарна организација “Светосавље” је осмислила један леп пројекат да 120 учионица и кабинета зрењанинске Гимназије, Економске школе и ОШ “Петар Петровић Његош”, краси 120 икона Светог Саве. Иконе су претходно освештане у Храму Светог Ђордја у Житишту. Њихово је место у прочељу сваке учионице или кабинета, изнад табле. Некада је то место било резервисано за „великог вођу“ наших народа и народности. Прикладније је да на њему буде благословена Икона оснивача српске просвете.

(Фото: Јован Његовић Дрндак)

У Економско – трговинској школи „Јован Трајковић“ на овој великој свечаности председник организације „Светосавље“ уручио је поклон, освећене иконе са ликом Светог Саве, донацију за ову школу.

“Драго ми је да као бивши ђак ове школе сада уручујем овај поклон. Свака од икона Светог Саве красиће по једну учионицу, а сваки ученик погледом на икону треба да се сети најважнијих вредности које једно друштво баштини”, рекао је Будимир Јовановић на прослави школске славе.

(Фото: Јован Његовић Дрндак)

На поклону се захвалила директорка ЕТШ „Јован Трајковић“ Драгослава Голушин.

Директор зрењанинске Гимназије, Милан Радаковић, који је примио иконе за своју школу од Драгана Видаковића је рекао да је ово леп гест ове хуманитарне организације која поштује традицију. На иконама се захвалио и директор ОШ „ Петар Петровић Његош“ Мирослав Брњош.

(Фото: gradskiradiozrenjanin.com)

Наставници и њихови ђаци припремили су за ову прилику програм састављен од песама и рецитација у славу првог српског просветитеља, а овом приликом награђени су и најбољи и најистакнутији ђаци.

(Фото: Светосавље.рс)

Хуманитарна организација „Светосавље“ сваке године додељује месечне стипендије за студената и средњошколаца из Зрењанина. Поред добрих просека у школама и на факултетима, услов је да стипендисти потичу из породица које имају троје или више деце и живе у тешкој материјалној ситуацији. У овим пројектима сваке године више десетина добрих студената и ђака добије могућност за даље школовање. Овај пројекат даривања икона Св. Саве школама заиста завређује пажњу јер доприноси истинском утемелљењу наше просвете и наших најмлађих на трајним вредностима.

Извор:

1.http://www.svetosavlje.rs/