СЕЋАЊЕ НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ НАЈЧВРШЋИ ТЕМЕЉ ЗГРАДЕ КОЈУ ГРАДИМО

Град Зрењанин је свечано обележио 99. годишњицу од ослобођења у Првом светском рату, 17. новембар 1918. године. На тај дан у тадашњи Велики Бечкерек ушли су припадници Прве армиjе српске воjске воjводе Петра Боjовића, Гвозденог пука „Књаз Михаjло“ и Пешадиjске бригаде пуковника Драгутина Ристића – „Бригадира“. Централноj свечаности на Тргу слободе присуствовали су и министри у Влади Републике Србиjе коjи су боравили у званичноj посети граду министар привреде Горан Кнежевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Зоран Ђорђевић.

Централна свечаност одржана jе, на историјском Тргу слободе, испред споменика краљу Петру II Ослободиоцу. Помен палим борцима Великог рата служили су свештеници Светоархангелског и Успенског храма Српске Православне Цркве. Венац на споменик краљу Петру II су положили градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, председник Скупштине града Оливер Митровић и заменица председника Скупштине града Љуба Травица. Градски хор Културног центра певао jе химну Републике Србиjе „Боже Правде“, а глумац НП „Тоша Jовановић“ Милан Кочаловић jе говорио стихове великог српског песника Jована Дучића -“Аве Сербиа”.

Свечана академија и порука градоначелника

Обележавање Празника града Зрењанина, 17. новембра, завршено jе у вечерњим сатима свечаном академиjом и концертом хора „Преподобни Рафаило Банатски“, у Културном центру Зрењанина. У обраћању присутним званицама, гостима и своjим суграђанима, градоначелник Чедомир Jањић осврнуо се на историjска дешавања од пре 99 година :

„Никада се на овим просторима ниjе догодило да толико крупне и далекосежне историjске промене протекну на тако миран начин. Jош jедном морамо да укажемо на огроман значаj речи пуковника Драгутина Ристића, предводника Пешадиjске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаjло“ – да ће заштиту воjске Краља Петра Првог имати не само Срби, већ и све друге народности коjе стотинама година овде живе заjедно… Сећање на те славне историjске догађаjе, сећање на наше славне претке, наше суграђане, политичке вође, воjничке добровољце, ратнике од Источног до Солунског фронта, ниjе само поштовање и наш дуг према прошлости. То jе и наjбољи залог за неко будуће време, то су наjчвршћи темељи зграде коjу заjедно градимо, у настоjањима да наш град и ова средина буду добро и пожељно место за живот, за школовање, за  инвестирање, за бављење спортом и културом, за сваку људску делатност“, рекао је гардоначелник Јањић.

Министри Кнежевић и Ђорђевић увеличали прославу Дана града

Централноj свечаности на Тргу слободе присуствовали су и министри у Влади Републике Србиjе коjи данас бораве у званичноj посети Граду Зрењанину – министар привреде Горан Кнежевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Зоран Ђорђевић.

Венци славе и сећања

У преподневним часовима положени су венци на спомен-обележjа посвећена личностима и догађаjима из Првог светског рата. Венце на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу, спомен-плочу посвећену Бригадиру Ристићу, спомен – бисту Воjводе Петра Боjовића, спомен-плочу у порти храма Успења Пресвете Богородице посвећену српским добровољцима и на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу. Испред Града Зрењанина венац су на Граднуличком гробљу положили помоћник градоначелника Симо Салапура са сарадницима а испред друштва „Српско – руског пријатељства“ то је учинио директор Народне библиотеке Милан Бјелогрлић.

На спомен-плочу Бригадиру Ристићу венац је положила вишечлана делегација Градске управе у раним јутарњим сатима.

Почаст воjводи Петру Боjовићу, полагањем венца на спомен-бисту, одали су помоћник градоначелника Душко Радишић, са сарадницима.

Председник Скупштине града Оливер Митровић са сарадницима положиио је венац на спомен-плочу у порти храма Успења Пресвете Богородице посвећену банаћанима, српским добровољцима у Првом светском рату.

Захвалност ослободиоцима

Хвала ослободиоцима града на Бегеју! Завршићемо речима младог историчара Слободана Милина које су се чуле на свечаној академији, коjи каже да jе „Историjа српске воjске у Великом рату прича о Васкрсењу, те да су бесмртна вера у коначну победу и несагорива жеља српских воjника за слободом, биле попут краjугаоног камена из Христове приче о коjем jе речено да ко на њега падне, разбиће се, а на кога падне, сатрће га“….„На таj jуначки камен земље Србиjе пале су и разбиле се на Церу аустроугарске пуковниjе, а са њима и прича о хиљадугодишњоj традициjи, слави и хероjству. Тим краjугаоним каменом сатрвена jе злокобна тамница народа – црно-жута Хабсбуршка монархиjа“.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)