ПРИПРЕМЕ ЗА ВЕЛИЧАНСТВЕНУ ПРОСЛАВУ ОСЛОБОЂЕЊА И ДАН ГРАДА

Град Зрењанин ће 17. новембра, обележити изузетан историјски јубилеј – стоту годишњицу од ослобођења у Првом светском рату а уједно и Празник града. Ове године у складу са значајем предвиђена је величанствена прослава уз наступ великог броја реномираних уметника. Сви грађани су позвани да дођу и увеличају својим присутвом предвиђене програме.

 

Иде Пера, иде Пера јаше коња бела, за њим иде, за њим иде Србадија цела…

 

Тог дана, како сазнаје Петровград.орг биће организован парастос и полагање венаца на споменик Краљу Петру Ослободиоцу као и већи број пригодних програма посвећених преломним историјским догађајима из 1918. године. Програм на самом Тргу Слободе и улици Краља Александра Карађорђевића ће почети око 10 и 30 часова дакле у преподневним часовима.

 

Прастос српским војницима ослободиоцима код споменика краљу Петру.

 

Познато је да 17. Новембар слови и као Дан Команде за развој Банатске бригаде, Војска Србије и Град Зрењанин ће организовати „Отворени дан“ на Тргу слободе, од 11 до 14 часова, с приказом наоружања и војне опреме и наступом оркестра Гарде Војске Србије.

 

Дан Команде за развој Банатске бригаде.

 

Присутни грађани ће моћи да присуствују глумачкој реконструкцији дешавања од 17. новембра 1918. године – уз чувено обраћање пуковника Драгутина Ристића Бригадира са балкона Градске куће, команданта пешадијске бригаде „Гвозденог пука Књаз Михаило“, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек, потоњи Петровград и Зрењанин.

 

Оригинална фотографија коју је 1918. у Великом Бечкереку снимио фотограф „Гвозденог“пука а коју чува музеј у Краљеву.

 

Обраћање Бригадира Ристића, као и др Славка Жупанског, оснивача првог Српског народног одбора, дочараће глумци зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић“.

 

Гардијски оркестар Војске Србије ће наступом увеличати догађај.

 

Почаст херојима Првог светског рата и ослободиоцима града биће одата полагањем цвећа на спомен-обележја, бисте и плоче на Граднуличком гробљу, Бригадиру Ристићу и српским добровољцима у порти Успенског храма, спомен-бисти Војводи Петру Бојовићу. У салону Народног музеја биће отворена централна изложба у 13. часова коју потписују Народни музеј и Историјски архив Зрењнин.

 

Зрењанинска филхармонија, са солистима Јадранком Јовановић и Бором Дугићем. ће наступити те вечери

 

У вечерњим сатима ће се наставити други део програма у Кристалној дворани. Предвиђен је спектакуларан наступ Зрењанинске филхармоније, са солистима Јадранком Јовановић и Бором Дугићем, као и наступ награђених градских хорова у 20 часова, у Кристалној дворани.

 

Петровград.орг