ПОСЕТА МИНИСТРА ШАРЧЕВИЋА – ШКОЛСТВО СРБИЈЕ И ПОТРЕБЕ ПРИВРЕДЕ

Министар просвете, науке и технолошког развоjа у Влади Републике Србиjе Младен Шарчевић боравио је са сарадницима у Зрењанину. Договор о укупом бољитку образовања у Србиjи и у Зрењанину, био је тема обиласка највеће локалне самоуправе у Банату. Мрежа образовних установа и план уписа, теме су о коjима ће бити наjвише речи и у наредном периоду.

Након приjема у Градскоj кући, где jе министра дочекао градоначелник Чедомир Jањић са најближим сарадницима, уприличен је састанак са представницима компаниjа коjе су оствариле сарадњу са зрењанинским школама, кроз систем дуалног образовања.

У сали Градског већа министар Шарчевић разговарао jе с представницима компаниjа из различитих области пословања, домаћих и иностраних, коjе имаjу искуства и укључиле су се у нови систем дуалног образовања. У питању су велике компаниjе, попут “НИС”-а, “Дрекслмаjера”, “Модитала”, предузећа из области пољопривреде “Млекопродукт”, “Мркшићеви салаши”, те Конфиндустриjа Србиjе, “ПерСу маркети” и Зрењанински пословни круг ЗРЕПОК.

Министар jе у Градскоj кући одржао jош jедан састанак, с представницима Актива директора зрењанинских школа, током ког jе било речи о променама и новинама у систему образовања, плановима Министарства за наредни период.

Посету нашем граду министар просвете, науке и технолошког развоjа наставио jе обиласком Техничке школе и Зрењанинске гимназиjе, а завршава обиласком jедне од наjстариjих зрењанинских основних школа, “Ђура Jакшић”.

Министар је упознао директоре школа с променама коjе произилазе из новог системског закона и оних ствари коjе су сада у примени, говорио је и о новоj мрежи коjа jе почела да се ради и где ће се укључити локална самоуправа, коjа мора дати одређене предлоге и решења. Следи и нови циклус припрема за конкурс за упис у средње школе, тако да jе био важан и данашњи састанак са послодавцима.

Закључак посете је да Србија треба да школуjе онаj кадар коjи jе потребан тржишту уз посебан значаj развоjа ИТ сектора.

Петровград.орг & Град Зрењанин