ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА КАО ИМПЕРАТИВ ОПСТАНКА НАЦИЈЕ

Граду Зрењанину припало jе 29.625.374,00 динара бесповратних средстава, а општинама Средњебанатског округа 7,7 милиона за предложени проjекат у оквиру Програма подршке спровођенjу мера популационе политике у Републици Србиjи за 2018. годину. Бела куга је водећи проблем европских држава и нација а озбиљни истраживачи за такво стање окривљују идеологије индивидуализма и рационализма које су потиснуле хришћанску традицију старог континента.

По одлуци министра без портфеља задуженог за демографиjу и популациону политику Славице Ђукић Деjановић, наш град нашао се међу срединама за чије су пројекте у области популационе политике издвоjена значајна средства. Од укупно одобреног износа за проjекат Зрењанина, Влада Републике Србиjе, (МДПП), учествуjе са 23,7 милиона динара, а Град Зрењанин са 5,9 милиона динара.

У одлуци се наводи да су одобрене мере популационе политике – усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, пут ка здравом материнству, едукациjа из области популационе политике и активирање локалне самоуправо.

Градоначелник Чедомир Jањић истакао jе да jе око пројеката и мера популационе политике постигнута заjедничка сагласност свих локалних самоуправа, те да се тако наступило и према Влади Србије. Пројекти локалне самоуправе се односе на изградњу вртића у селима, jаслице и у насељеним местима, али и финансирање дежурних вртића коjи би радили и викендом до 23 сата.

Нема ниједне земље Европе у којој постоји позитиван природни прираштај.  У свим земљама ЕУ рађа се недовољно беба. Француска и земље северне Европе су једине државе у којима се рађа довољно беба за просту репродукцију нације односно „само“ пет до десет процената испод те границе. У Италији, Шпанији, Португалу и Мађарској рађа се 30 одсто мање беба него што је потребно да би нација опстала.

Демографска статистика, међутим, сведочи да у свим развијеним земљама света роде машу белим заставама. У технолошкој престоници човечанства – далеком Јапану – долази 9,9 беба на 1.000 становника, док се на исти број људи у егзотичној Индонезији рађа 28,9 новорођенчади. У Италији се рађа 9,8 беба на 1.000 становника, у Грчкој и Шпанији има за нијансу више новорођенчади – 10,2, док у Аустрији долази 11,5 беба на 1.000 људи.

Једине земље које су увеле мере популационе политике и које су постигле успех на том пољу су Шведска и Русија те могу да послуже као пример осталим земљама Европе, како би требало решавати овај проблем.

Истовремено, у Албанији се рађа 25,2 деце на 1.000 становника, а у Египту 37,9 деце. Анализе тврде да наталитетни просек Француске и Немачке заправо подиже тамнопуто и исламско становништво, које долази са севера Африке и да на тај начин странци поправљају демографски „учинак” домаћина.

Петровград.орг & Град Зрењанин