ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧЕДОМИР ЈАЊИЋ – СЛЕДИМО ИДЕЈЕ И ПУТ СЛАВНИХ РОДОЉУБА СЛОБОДАРА

У Великом Бечкереку (потоњем Петровграду, Зрењaнину), 31. октобра 1918. године је основан први Српски народни одбор који је био узор за за формирање осталих одбора на територији Баната, Бачке и Барање. Његовим стварањем отпочела је реализација давнашње тежње српског народа с ових простора да се присаједини Матици Србији. Поводом значајног јубилеја окуплљеним грађанима у порти Успенског храма обратио се градоначелник Чедомир Јањић.

 

 

Након једног века окупили смо се данас на истом месту где су наши славни преци 1918. године стварали историју.

 

 

Окупили смо се на овом истом месту да се присетимо тог дана и тих судбоносних догађаја и да чистих и јасних погледа  уђемо у други век од великог рата, у други век од остваривања тадашњих тежњи српског народа да се присаједнини  матици, мајци Србији…

 

 

Завијорила се српска тробојка први пут у Великом Бечкереку управо на овом месту, у порти нашег најстаријег православног храма, и наговестила велика дела и велике промене.

 

 

Недуго затим, српска су знамења осванула широм Баната, Бачке, Барање, српска саборност одзвањала је у жељи за уједињењем, ковали су се планови за ново доба, које је и равницу банатску мењало из корена.

 

 

У свему томе, наши славни преци, наши далековиди родољуби, мислима и делима испред свог времена, имали су снаге не само да пронађу пут до слободе, већ и да мудро осмисле куда и како треба да иде отаџбина након рата.

 

 

Одајемо им све почасти и сећамо се њихових бесмртних дела. Поручујемо и овога пута, с овог историјског места, да желимо да будемо достојни наших славних суграђана, да останемо своји на своме, да не тражимо ништа што је туђе, али и да се не одричемо онога што је наше, за шта су се пре једног века предано и патриотски залагали и др Славко Жупански и његови истомишљеници.

 

 

Желимо да омогућимо српском, али и свим другим овде присутним народима, да заједнички и складно, као и до сада, граде квалитетнију и богатију будућност.

 

 

То можемо остварити инвестицијама, новим радним местима, новим путевима и мостовима, подизањем стандарда грађана, стварањем услова да овај град буде добро и пожељно место за живот, за школовање и рад.

 

 

На прагу смо реализације великих пројеката и капиталних привредних инвестиција, биће то најбољи допринос Града Зрењанина обележавању једног века од оснивања првог Српског народног одбора и ослобођења у Великом рату.

 

 

Петровград.орг