ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧЕДОМИР ЈАЊИЋ: БОЖИЋНИ ИНТЕРВЈУ

Ово је први интервју који је дао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић порталу Петровград.орг у очи Божића 2018.године. Портал Петровград.орг  је почео са радом на Васкрс 2017. године и има информативно-аналитички формат. Петровград.орг је портал који се бави питањима идентитета града на Бегеју. Ово је садржај који се бави озбиљном државном политиком једног града а не странчарењем и политикантством. Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић се одазвао нашем позиву на разговор о идентитету нашег града.

Петровград.орг: Ушли смо у четврту годину од када сте званично преузели ову значајну и одговорну дужност градоначелника највећег града у српском делу Банату. Када говоримо о идентитету града, осим значајних личности, говоримо и о древним храмовима СПЦ . Они су значајни културолошки брендови, уз споменике, који симболизују континуитет живљења, једног народа и једне државотворне идеје на овим просторима. Ту су и храмови других народа и конфесија које су признате као традиционалне. Обнављате храмове, споменике, подижете нове, колико је то битно у цивилизацијском и идентитетском  смислу? Колико тиме поштујемо идентитет сопственог и мањинских народа а посебно негујемо идентитет државе Србије?

Чедомир Јањић: Мислим да држава Србија на овим просторима, у нашем граду, нема проблем са поштовањем идентитета, како српског тако и осталих народности, који живе са српским народом. Поготово нема проблема у поштовању државотворног идентитета од 2012. године на овамо. Сведоци сте били, у више наврата, да заједно са нашим Заводом за заштиту споменика културе,  радимо неколико реконструкција споменика и древних грађевина, споменика културе, не само у граду него и по селима и атарима око града. Улажемо и улагаћемо у обнову верских објеката и у изградњу нових. Планирамо и подизање више споменика значајним личностима за овај град у наредном периоду и они ће, уз постојеће споменике, свакако бити нови симболи овога града, којима ћемо се поносити пред многобројним гостима.

Петровград.орг: Ове године нам долази прослава великог идентитетског јубилеја 100 година од ослобођења нашег града у Великом рату. Ви знате за иницијативе удружења грађана да се овај јубилеј достојно обележи великим бројем манифестација. Ваша администрација је повратила овом јубилеју значај и тежину после више година неоправданог запостављања. На табле на уласку у град је враћено и историјско име града Петровграда, које је управо носило по владару који је извршио ово историјско дело ослобођења и уједињења са матицом Србијом. Да ли су почеле припреме за прославу овог значајног датума?

Чедомир Јањић: Ова година 2018. година је јубиларна година када ћемо не само ми у граду на Бегеју него у целој Србији, Европи и свету прославити овај велики датум као 100. година од завршетка Првог Светског рата. Те године су се десиле велике, тектонске промене у свету и код нас. Требало би да сви буду поносни на славне претке, дедове и прадедове који су узели учешћа у тим догађајима. Поготово смо поносни на наше претке који су ослободили овај град на један брилијантан начин, преузели власт, дочекали српску војску. Напредак овога града после те године је историсјки документован и неупитан. Обележићемо тај датум на достојан начин а сигуран сам да ће, у тој замисли, подржати град све организације које се баве сећањем на те славне дане.

Петровград.орг: Било је много инфраструктурних радова, који су битни за идентитет једног града, које сте започели и довршили али на који сте посебно поносни у своме досадашњем раду?

Чедомир Јањић: Било је више инфраструктурних радова  у претходном периоду на које сам посебно поносан. Нема дела града, насељеног места у који није улагано у протеклом периоду. Поносан сам пре свега на своје људе, своје сараднике који су показали изузетне способности. Поносан сам и на све реконструкције које смо извршили на постојећим објектима, на Кристалној дворани, Медисону, базену, без којих не бисмо могли да размишљамо о организацији великих такмичења. Поносан сам што смо урадили четири нове спортске хале у насељеним местима да би млади људи у њима могли да се баве спортом. Али ево, када већ морам да се конкретно одредим, по пројектима, посебно сам поносан што смо довели нове стране компаније и што смо и домаће и стране компаније навели да прошире своје пословање. Дошао је један Авив у наш град,  ради добро и размишљају да се прошире. Заправо поносан сам на чињеницу, да смо у тим компанијама запослили наше суграђане. Када смо преузимали одговорност на Националној служби за запошљавање било је евидентирано скоро 12.000 незапослених, што нас је посебно бринуло а сада, по последњим подацима, тај број је преполовљен. Поносан сам што смо од овог града успели да направимо добро место за инветсирање али преговарамо свакоднево са још неколико значајних инвеститора, дакле, нисмо задовољни са оним што је урађено, желимо да урадимо више.

Петровград.орг: У вашем гласу као да се осећа, искрена намера, жаљење што нисте могли да учините више. Постоје објективни проблеми са рецесијом и економском кризом, али да ли је могло да се учини више, упркос проблемима и на којим пројектима?

Чедомир Јањић: Добро сте то приметили. Велико је жаљење у мени лично што не успевамо да пронађемо озбиљног инвеститора за сјајан пројекат Аква парка. И даље мислим да би то био пун погодак за овај град и ову средину. Лично и професионално жалим што се касни са пројектом Ауто-мото стазе. Наравно, без двоумљења и премца је жал, што наши суграђани још немају здраву пијаћу воду у својим чесмама. Ипак, морам одмах на ове празничне дане да кажем, обећам да ћемо учинити у овој 2018. години све што је у нашој моћи да решимо овај вишедеценијски проблем. Ова администрација, како сам већ рекао ради добро и способни смо да решимо овај проблем у то нема сумње.

Петровград.орг: Нудите најбоље услове за потенцијалне инвеститоре у Европи са циљем решавања горућег проблема незапослености и у наредном периоду то остаје главна преокупација ваше администрације?

Чедомир Јањић: Апсолутно, свакако је то горући проблем у целој Србији и сваком друштву. Трудићемо се и даље да привучемо инвеститоре. Позивамо их да дођу у Србију и Зрењанин и за то имамо потврду да то успешно радимо. У последњих неколико месеци су две италијанске компаније ушле у старе фабричке хале, како би покренуле производњу. Очекујемо једну белгијску компанију и са још неколико компанија смо у завршним преговорима. У индустријској зони „Југоисток“, очекујем изградњу неколико нових хала ове године. Мислимо да је то добро за наше грађане. Посебно радује проширење постојећих компанија Дрексмајера и Фулгара а очекујемо и обнову бродоградње у бродоградилишту „Бегеј“ што ме посебно радује.

Петровград.орг: Дакле, градоначелниче, ове године можемо дефинитивно очекивати решавање историјског, вишедеценијског проблема пијаће воде у граду?

Чедомир Јањић: Тако је. На жалост, ево још увек не можемо да се похвалимо са тим да смо решили и формално овај проблем. Решили смо пречистач воде који показује све добре параметре али ето, остао је тај формални проблем, дозволе и очекујем да ћемо и тај проблем решити у наредном периоду.

Петровград.орг: Насељена места у околини града свакако нису запостављена и неће бити запостављена кад су у питању нова улагања?

Чедомир Јањић: То никако, водимо подједнако рачуна о томе како уређујемо центар града тако уређујемо и околна места. Жеље су велике и ја бих најрадије желео да се улаже више али мислим да је битније да то радимо континуирано. Помажемо свим Месним заједницама, помажемо и сваком насељеном месту у околини на различите начине. Нема привилегованих и нема насељеног места у којем у претходном периоду није нешто урађено у изградњи инфраструктуре. Колико нам је битан грађанин који живи на Багљашу, 4.Јулу толико нам је битан и онај грађанинкоји живи у Книћанину, Тарашу или Фаркаждину.

Петровград.орг: Везе са братским градовима у региону нису и неће бити прекидане а нове  везе ће бити успостављене, често говорите да се величина човека, породице и средине види по броју пријатеља које има?

Чедомир Јањић: Свакако, како братским тако и са другим градовима у Србији и региону. Желимо везе које ће бити направљене на обострани интерес. Пре свега имамо одличну сарадњу са градовима из Републике Српске, Мађарске, Румуније, Русије. То је сарадња која прати, пре свега размену културно-уметничких и спортских друштава али очекујемо и да ћемо остваритии и економску сарадњу што је и циљ.

Петровград.орг: Издвојена су и ове године значајна средства за све социјалне категорије становништва у буџету, колико је то значајан сегмент вашег рада?

Чедомир Јањић: Свакако да је и то значајан сегмент. Рекао сам када смо усвајали буџет, да је он реалан развојни али и социјално одговоран. Издвајамо скоро 5% буџета у ту сврху али и то  је мало обзиром на проблеме које имамо у том сектору, можемо да издвојимо и 20%. Будимо реални у Србији велики број људи живи тешко али да ли би смо тако решили проблем? Посвећени смо решавању тих проблема на следећи начин, тако што ћемо покушати да привучемо инвеститоре и запослимо те људе а не да повећавамо социјалну давања.

Петровград.орг: Паралелно постоје и проблеми са демографском сликом нашег друштва па и овог краја Србије. Лично сте посвећени као и Влада Србије мерама подстицаја рађања, јер ако немамо нове генерације чему да се надамо у будућности?

Чедомир Јањић: У праву сте, мислим да се држава Србија коначно посветила том проблему и то на прави начин. Видим да су значајна средства издвојена за борбу против беле куге и то је добро. Желимо успех том подухвату и лично га подржавам.

Петровград.орг: Често у својим изјавама кажете да је овај град заслужио да буде и образовни, универзитетски центар? Колико је то битно за идентитет једног града?

Чедомир Јањић: Ми се трудимо да повећемо број студената у нашем граду који своје високо образовање стичу у Зрењанину. Првенствено помажемо, наш Технички факултет где имамо одличну сарадњу. Сарађујемо и са компанијом НИС и отворили смо нову катедру за истраживање нафте и гаса. Са IT компанијама смо поправили програм који наши студенти усвајају. Нудимо и другим компанијама и факултетима да дођу и да отворе своја представништва и канцеларије. Планирамо, проширење капацитета Студентског центра и дома ученика . Жеља ми је да једнога дана 5000 студената буде у нашем граду.

Петровград: Да ли можете да нашим суграђанима и читаоцима портала Петровград.орг, који славе најрадоснији хришћански божићни празник упутите ексклузивну честитку?

Чедомир Јањић: Пратиоцима вашег портала Петровград.орг, свим верницима и грађанима желим да честитам Божић и предстојећу српску Нову годину. Пре свега желим да пожелим личну срећу и здравље, са надом, да ћемо сви живети, уз лични труд, боље у 2018.години. Христос се роди!

Петровград.орг: Ваистину се роди!

(Фото: Александар Блануша)