ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ ЗЕЈТИНЛИК – СИМБОЛ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ БИЋА

Централни комеморативни скуп поводом великог јубилеја 100. годишњице од пробоја Солунског фронта одржан је 29.септембра на српском војничком гробљу Зејтинлик, у присуству више од хиљаду грађана и званичника из Србије и земаља савезница у Великом рату.

Обележавању 100. годишњице једног од најславнијих тренутака српске историје, који се у свету памти као симбол велике храбрости и пожртвованости српског народа, присуствовали су изасланик председника Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и представници Владе Француске и грчког председника.

Након интонирања химни Србије и Грчке и полагања венаца на спомен костурницу, изасланик председника Србије је одржао говор и послао поруку о пријатељству и миру за који се Србија залаже, преноси Тањуг.

Изасланик председника Србије је рекао да је ово једна од највећих светиња које Србија има српско војничко гробље на Зејтинлику, јер на њему почивају кости српских јунака, 7.441 на броју, заједно са својим савезничким саборцима. За Први светски рат не каже се без разлога да је био голгота и васкрс српског народа. Селаковић је подсетио да је у Првом свјетском рату Краљевина Србија изгубила 1.247.435 људи, 23 одсто становника, односно 61 одсто мушке популације између 18 и 50 година, и додао да краја тим мукама не би било да није било савезника Руса, Француза, Грка, Британаца, Италијана.

Скупу су присуствовали и амбасадор Душан Спасојевић и конзул Синиша Павић. Венце су на споменике положиле и делегације Италије и Русије. Поводом великог јубилеја у Солун је стигао и изасланик краљице Велике Британије Војвода од Кента.

Свету архијерејску Литургију и парастос палим војницима су 30. септембра служили и Патријарх васељенски Вартоломеј I и Патријарх српски Иринеј.

Грађане који су дошли из Грчке и из свих делова Србије и српских земаља 29. септембра, на капији је као и увек дочекао бодри чувар Ђорђе Михаиловић.

Петровград.орг и Тањуг