АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ И СИМБОЛ ОСЛОБОЂЕЊА ПЕТРОВГРАДА У СВЕТСКОМ РАТУ

Дан ослобођења града Петрвграда, потоњег Зрењанина, прослављен је ове године на садржајнији начин него до сада. Осим уобичајеног полагања венаца на спомен обележја страдалих хероја бораца Црвене армије и НОБ-а, посетом сина краља Петра II, први пут  је одата и достојна пошта и борцима ЈВО. Како борцима против нацизма који су били, тако и онима који нису били комунисти. Леп симбол националног помирења и ослобођења.

Принц Александар разговарао је са челницима града Зрењанина у Градској кући након чега је организована шетња центром града, који баштини историјско име његовог прадеде. Карађорђевић је разгледао споменик Краљу Петру Ослободиоцу на Тргу Слободе, обишао најстарији храм у граду Успења Пресвете Богородице и Народни музеј који чува вредне портрете његових предака које је сликао чувени Урош Предић. Принц Александар Карађорђевић је у зрењанинском Народном позоришту „Тоша Јовановић“ присуствовао концерту Краљевских гудача Светог Ђорђа.

Чланови удружења Наш град – „Петровград“ организовали су и потписивање петиције за расписивање референдума за враћање назива који је наш град носио до 1946. године. Ово је разљутило један део појединаца ангажованих у јавности који већ дуже време показују отворено непријатељсттво, нетолеранцију и злурадост када је у питању легитимно историјско име овога града који се у време ослобођења управо звао Петровград. Они су се отворено дрзнули, без стида, да коментаришу шта је заправо рекао принц Александар, по питању повратка демократско – грађанског имена нашега града.

Принц Александар Карађорђевић изјавио је у Зрењанину да би о иницијативи за повратак имена нашег града требало питати грађане на референдуму. Он је истакао да то налажу демократске процедуре у демократској и грађанској држави. На жалост када је мењано име Петровград такве процедуре није било, него је једностраначка скупштина града добила сагласност од тада надлежног министарства Унутрашњих послова. Одлука је законски требала да буде изгласана у скупштини АП Војводине али тог гласања није било. Тако се са правом поставља питање легитимности тадашње промене имена града и о томе би требало размишљати пре било какве приче о референдуму.

„Грађани треба да бирају оно што они желе, то је слобода и демократски процес, а ми смо демократе“, рекао је принц Александар Карађорђвић.

Петицију о промени имена града у Петровград, Удружења грађана Наш град – „Петровград“, принц није желео да потпише управо из разлога поштовања самопрокламоване политичке неутралности и грађанског васпитања. У фокусу његових преокупација је хуманитарни рад а не политички. Петицију треба да потписују сами грађани данашњег Зрењанина, који разумеју епоху у којој живе и они који у срцу баштине и цене историјску улогу Петра I без обзира да ли су монархисти или републиканци.

Петровград.орг ће као и у претходним месецима покушавати да грађанима објасни прави смисао повратка имену Петровград без острашћене идеологизације и политиканстства а у интересу историјске истине.

У Зрењанину је тако на садржајан и историјски тачан начин први пут обележена 74. годишњица ослобођења града у Другом светском рату. Требало би да то буде традиција и за у будуће.

Петровград.орг и Град Зрењанин (Фото: А. Блануша)