ДАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

Поводом Дана Републике Српске у Зрењанину, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима уприличио је пријем у свом кабинету, за министра за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златана Клокића, министра саобраћаја и веза Неђу Трнинића и директора Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића.

Библиотека „Жарко Зрењанин“ и Историјски архив Зрењанин организовали су у Изложбеном салону изложбу фотографија „Земљом Херцеговом“ и промоцију издања СПКД „Провјета“ из Гацка.

О изложби „Херцеговом земљом“, спонтано насталој збирци фотографија су говорили:археолог Ивана Грујић и аутори, познати културни радници из Републике Српске, Алекса и Радомир Вучковић.

О издањима „Просвјете“ и „Зоре“ су говорили: академик Војислав Максимовић, Габријела Братић, Зоран Радисављевић, Јован Ристић, др Милан Мицић и Радомир Вучковић који је и председник СПКД „Провјета“ Гацко.

Своју поезију казивали песници: наша суграђанска Мила Сташевић Гаћиновић и гост из Републике Српске Драгутин Драго Паповић.

Госте су поздравили испред домаћина директор НБ „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић и историчар Историјског архива Зрењанин Слободан Милин.

На Тргу Слободе, КУД „Сава Владиславић“ из Гацка је извео један део свог богатог културно-уметничког програма, који на жалост није могао да изведе у НП „Тоша Јовановић“ због пробе представе која је уследила.

На репертоару овог ансамбла из Гацка у Републици Српској нашле су се за ову прилику игре из Шумадије, Понишавља а посебна атракција је било извођење познатих херцеговачких песама (ганги).

У касним вечерњим сатима је изведена представа „Неизговорени гласови” у НП „Тоша Јовановић, која је реализована у оквиру међународног пројекта који су заједнички припремили ЦЕКОМ из Зрењанина, ДИС театар младих из Бања Луке, Позоришна омладина из Скопља и МТМ – Мостарски театар младих из Мостара.

У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, презентује инвестиционе могућности, и као најбитније учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Петровград.орг и Град Зрењанин