ИСТОРИЈА ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ У АРХИВУ

Континуитет организовања модерне лекарске службе на територији АП Војводине се може пратити од краја 18. века и благодарећи повезаности овог простора са центрима средње Европе јасно је да су тадашња медицинска знања управо преко овог простора долазила Србима. Велики број лекара, Војвођана, Срба је управо одавде касније прешао у ослобођену Србију и установио, по истом обрасцу, здравствену заштиту у њој.

У периоду између 2004 – 2006. године, обновљен је рад Лекарске коморе Србије. Овом изложбом њени покровитељи желе да покажу  да историја развоја Лекарске коморе Србије сеже, преко сто година. То је традиција за поштовање. Ради се о једној од првих струковних организација на овим просторима. Лекари на овим просторима су се организовали, пре једног века у виду снажне лекарске коморе, која се тада уважавала у оквирима Крљевине Србије па Краљевине С.Х.С, Југославије. На жалост после Другог Светског рата, доласком комунизма је дошло до прекида рада лекарске коморе, када је она практично затворена и када је њена имовина одузета и предата општинама и градовима на управљнање.

На отварању изложбе у Зрењанину присутнима се обратио др мед. Мирослав Радовић, потпредседник Регионалне лекарске коморе Војводине.

„Ми се трудимо да имовину Лекарске коморе Србије вратимо, да истовремено вратимо континуитет овој институцији који је неоправдано пресечен и желимо да приближимо јавности ову струковну организацију, која ће бити квалитетна, уважавана и препознавана од стране министарства здравља. Организацију која ће бити веома активна у креирању здравствене политике, на прави начин. Ми имамо ситуацију да политичари кроје здравствену политику и то је накарадно. Ми желимо заједно са њима да се договоримо у ком правцу та политика треба да иде и како ће то бити најефикасније и најбоље за наше пацијенте и нашу струку“.

Ово је поставка из Историјског архива Новог Сада, где је била изложена у новембру прошле године, каже Петар Ђурђев, директор Архива града Новог Сада.

„После Новог Сада, Вршца и Сомбора изложба је ево дошла и у Зрењанин. Ова изложба носи поруку о континуитету и важности струковног удруживања, ради побољшања рада саме струке али  ради борбе за већа права људи који су запослени у оквиру медицине. Посебно радује успостављена добра сарадња Архива Новог Сада, којег ја представљам и Зрењанина коју представља директорка Мира Баста. Архиви воде бригу о значајној историјској баштини и са друге стране су чувари колективног сећања. Надам се да ћемо сарађивати на многим пројектима и конкурсима у будућности“.

У жељи да данашњој генерацији лекара приближи њихову струковну организацију, а да их са друге стране подсети како су се њихови претходници у прошлости борили за своје професионалне и стручне интересе, Лекарска комора Србије, преко Регионалне лекарске коморе Војводине организовала је низ манифестација и ову изложбу посвећену обележавању десет година од реоснивања Лекарске коморе Србије.

Аутор: Саша Младеновић