ДР ЂОРЂЕ ЈОАНОВИЋ

Општа болница “Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је најзначајнија здравствена институција у срцу Баната, на густо насељеној равници, са хомогеним животним условима, добрим саобраћајним везама и добро организованим здравственим службама на терену. Носи име по веома значајној личности у српском здравству.

др Ђорђе Јоановић

Ђорђе Јоановић (1871-1932.), је био оснивач Медицинског факултета у Београду, иницијатор оснивања Института за патологију у Београду, оснивач и председник Југословенског друштва за изучавање и сузбијање рака и декан Медицинског факултета у Београду.

Академик Проф. др Ђорђе Јоановић, члан Краљевске српске академије наука, био је научник светског гласа и један од пионира у области лабораторијског изучавања онколошких обољења и епидемиологије карциногенезе. Из области опште патологије др Ђорђе Јоановић је оставио 58 експерименталних научних радова.

Свој научни рад и каријеру на Универзитету у Бечу је прекинуо и по завршетку Првог светског рата дошао у Београд у патриотској жељи да помогне ратом разореној Србији.

Првих осам наставника, Медицинског факултета у Београду слева надесно: Милош Богдановић, Рихард Буријан, Владан Ђорђевић, Павле Поповић, Ђорђе Јоановић, Милан Јовановић-Батут, Миливоје Костић и Слободан Костић (Фото : NajStudent.com)

Проф. др Ђорђе Јоановић је обављао велики број функција као члан или председник у 13 различитих здравствених организација. Био је дописни члан Краљевске српске академије наука, почасни члан Матице српске у Новом Саду, стални делегат Краљевине Југославије при Међународном ‘офису’ за јавну хигијену у Паризу, члан немачког и чешког онколошког Комитета за сузбијање рака, члан редакција бројних медицинских часописа, председник Српског лекарског друштва, председник Југословенског лекарског друштва, предавач за војни санитет и члан Санитетског савета Војске Краљевине Југославије, председник Микробиолошког друштва Краљевине Југославије, председник Фонда за помоћ сиромашним студентима, члан Комитета међународног института за географску патологију, уредник Српског архива за целокупну медицину, представник Краљевине Југославије у Свесловенском лекарском савезу и на многим међународним канцеролошким конгресима.

У другој половини XИX века, Медицински факултет у Београду (Фото: wwwold.мed.bg.ac.rs)

Институт за патологију у Београду. Основна школа у Новом Милошеву и Општа болница у Зрењанину носе име „Ђорђе Јоановић“. У своју родну Беодру (данашње Ново Милошево) породица Јоановић је долазила из Беча на одмор у просеку једном годишње. Сви чланови из фамилије Јоановић су сахрањени на гробљу у Беодри (Новом Милошеву).

Биста др Ђорђа Јоановића у Зрењанину (Фото: en. wikipedia.org)

Извор:

1.http://www.bolnica.org.rs/page.php?61