ДИЈАБЕТЕСНА ПОЛИНЕУРОПАТИЈА –ДР ИГОР ДАМЈАН

Друштво лекара Војводине – Српско лекарско друштво – Подружница лекара Зрењанин одржала је још један стручни скуп , на којем је предавање одржао др Игор Дамјан , специјалиста неурологије који ради у Општој болници „ Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину,на тему  „ Дијабетесна полинеуропатија, дијагностичко-терапијски аспекти. “

Дијабетесна полинеуропатија је болест нерава која се јавља код оболелих од шећерне болести. Захваћени су периферни нерви као и нерви који регулишу рад унутрашњих органа , рекао је др Игор Дамјан.

Дијабетесне полинеуропатије представљају значајан медицински проблем са учесталошћу која се код појединих пацијената према различитим епидемиолошким студијама јавља и  до 100 % .Са порастом дужине трајања дијабетес мелитуса могућност расте. Такође је значајна проблематика с обзиром на могући смртни исход обзиром да бивају захваћена аутономна нервна влакна.Својим клиничким испољавањем значајно значајно утиче на функционалност и квалитет свакодневне активности.“

Порекло настанка је мултифакторијално. Први догађај је свакако продужено хипергликемијско стање које у даљем току доводи до оштећења нервних влакана (моторних, сензорних и аутономних).

Симптоми који се обично јављају и врло брзо препознају  су утрнулост, неосетљивост обично дисталних делова екстремитета тј.  стопала , ноћни грчеви у листовима а у каснијем току се јављају и непријатни болови типа жарења, печења, паљења односно слабости у ногама.

Дијагноза се врло лако поставља најчешће обичним клиничким прегледом уколико то није у могућности ради се електромиографија и допунска испитивања врло широке лабораторијске обраде.

Од терапијских процедура  последњи пар година на нашем тржишту се налази алфалипоична киселина која се може узимати перорално или путем инфузија која је сигурно далеко делотворнија у односу на пероралне форме.Такође се даје и бенфотиамин у таблетарним а може и ампулираним формама као и ацетил-Л-карнитина.То је терапија која може да исконтролише развој ове болести а у лечењу симптома се такође користе поједини медикаменти у смислу решавања болности, грчева , симптома немирних ногу.

“ Превенција се састоји у доброј контроли гликемије и држања шећера под контролом „ каже др Дамјан. Код дијабетичне полинеуропатије се може много учинити на превенцији. Болест се може спречити одржавањем глукозе у нормалним вредностима. Свака вредност изнад нормале можи довести до полинеуропатије. Такође је важно да се ниво холестерола и триглицерида држи у нормали, да се избегава пушење, алкохол а гојазни да нормализују тежину.

У културном делу програма наступиле су руководилац оркестра хармоникица „Мешкарке“ Анка Пудерка и њена ћерка  Данијела Абеловски из Арадца, које су извеле две народне словачке песме: „Ласка, ласка“ и „Шипова ружичка“.

Аутор: Саша Младеновић