БАЊА РУСАНДА

Парох Никола Бибић је 1867. године открио лековитост русандског блата. Основао је акционарско друштво које је саградило прво лечилиште на источној обали језера, близу најстаријег дела места. Лечење се спроводило на сунцу, у води и блату. Резултати су били невероватни.

Прво дрвено купатило уништили су 1875. године ветар и олуја. Тада је на наговор пароха Николе Бибића, госпођа Ана Клајић у спомен на два сина и мужа Јосифа, који су умрли, завешта средства од којих је саграђена нова бања на северној обали језера Русанда, где се и данас налази. На зграду купалишта са 20 кабина стављена је плоча са натписом: „Болном човечанству, а у корист Српске православне цркве меленачке 1878. године Јосиф и Ана Клајић”. Својим развојем бања је стимулативно деловала и на читаво насеље Меленци.

Banja Rusanda u boji kace za blato

У летњем периоду 1930. године госте је у Бању „Русанда“ довозило десетак возова дневно, аутобуска и локална линија Велики Бечкерек-Кикинда и преко двадест сезонских фијакериста. Бања је постала не само лечилиште, већ центар културног живота, где су се одржавали концерти, промоције књига или се долазило на шетњу и пријатно опуштање у време викенда и празника. Због тога се у Меленцима повећао број становника и попримили су изглед варошице. Од 1938. године Бања је имала електричну централу која је радила увече да би осветљавала улице и куће. Тих година се у бањи лечило око 2.500 болесника годишње. Сваке године се повећавао и број гостију из иносртранства. У Бањи је било 200 постеља, ресторан, пошта, телефон, телеграф, фудбалско игралиште, терен за тенис, куглана, билијар, паркинг простор за аутомобиле и фијакере, продавница цвећа, берберница и продавница сувењира. Два лекара су се бринула за здравствено стање гостију и њихово лечење.

Banja Rusanda u boji blato

Шездесетих година двадесетог века Бања „Русанда“ постаје здравствена установа тј. Специјална болница за лечење параплегија и хемиплегија. Почетком 1959. године отворено је Одељење за рехабилитацију и Бања убрзо прераста у Центар за физикалну медицину, рехабилитацију и превенцију инвалидности.

Banja Rusanda lekovito blato

Данас је „Русанда“ Специјална болница за рехабилитацију, бави се лечењем и рехабилитацијом болесника, а у новије време и превентивом, заштитом и унапређењем здравља.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=M0n_B-DSOeE[/embedyt]

Видео: Бања Русанда, 2016, L.L. Vynterchilld

Извори:

1.http://banjarusanda.rs/sr/strana/391/Историјат-бање