ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ

Завод за јавно здравље Зрењанин ће у склопу обележавања 1. Децембра, Светског дана борбре против ХИВ/АИДС-а , радити продужено – од 7 – 20 часова, како би омогућио што већем броју наших суграђана да се тестирају на ХИВ, Хепатитис Б и хепатитис Ц. Завод је позвао све заинтересоване да дођу и обаве бесплатно, поверљиво и добровољно саветовање и тестирање.

Поводом обележавања Светског АИДС дана, 1. децембра, под слоганом „Тестирај се на ХИВ, јер важно је да знаш“ у 25 градова широм Србије, биће организоване превентивне активности. Како је саопштено из зрењанинског завода и Института „Батут“, ове године организовано је целодневно тестирање на ХИВ у заводима за јавно здравље у Београду, Суботици, Зрењанину и Лесковцу, као и у Заводу за заштиту здравља студената у Београду.

У  званичном допису за новинаре уочи Светског дана борбе против АИДС, истакнуто је да за оболеле поред здраствених постоје и многобројни социјални проблеми, попут дискриминације, осуде, етикетирања и осуђивања.

Како се каже у јавном допису, у свету тренутно живи 37 милиона људи са ХИВ/АИДС-ом. У Србији једна од три међу 3.000 особе са ХИВ вирусом не зна да је инфицирана. Од почетка епидемије 1985. до новембра ове године у Србији је регистровано 3.585 инфицираних, а тај број се повећава из недеље у недељу. Највећи број нових случајева, као и оних који живе са ХИВ-ом налази се у Београду.

“ У Средњобанатском округу је потврђено, да је укупно, 25 особа инфицирано овим вирусом. Преминуло је, до сада, 10 особа, тако да се званично води 15 особа које у нашем округу живе са ХИВ-ом.“, навео је у свом допису мр сци. мед.  др Здравко Ждрале, в.д. директора Завода за јавно здравље Зрењанин.

припремио: Саша Младеновић