САРАДЊА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ И ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У ЗРЕЊАНИНУ

Споразум о пословно-техничкој сарадњи потписали су проф. др Драгица Радосав, деканка Техничког факултета „Михајло Пупин” и др Здравко Ждрале, директор Завода за јавно здравље у згради Техничког факултета. Представљене су основне смернице будуће сарадње а посебно је било речи о могућности коришћења аутоматске мерне станице за амбијентално испитивање квалитета ваздуха.

Споразум је потписан на иницијативу директора Завода за јавно здравље а са тим у вези, Технички факултет је посетила делегација Завода коју је предводио др Здрако Ждрале. Начелница одсека хемије при центру за хигијену и хуману екологију мр Оливера Гроздановић  је присуствовала потписивању овога споразума као и Ана Димитрић начелница правног и немедицинског сектора Завода.

Директор Завода за јавно здравље у Зрењанину др Здравко Ждрале је истакао да је велика корист од могућности сарадње, у циљу дуалног образовања, али и студентске праксе, посебно у домену екологије. Посебно је био пријатно изненађен сазнањем да постоји на Техничком факултету скупа и софистицирана опрема аутоматска мерна станица за амбијентално испитивање квалитета ваздуха која је добијена захваљујући ИПА пројкту прекограничне сарадње.

Директор др Здравко Ждрале је посебно нагласио:

„..Велики је значај у повезивању установа из сектора јавног здравља са установама средње и више а посебно високе образовне школе у циљу суделовања у активностима и пројектима који су од значаја за подизање образовног нивоа и свести о значају јавног здравља у нашој друштвеној средини.“

Деканка факултета проф.др Драгица Радосав је овом приликом изјавила:

„У протекле две године како сам деканка овог факултета скопили смо велики број уговора о пословно-техничкој сарадњи са разним компанијама, установама и институцијама у нашем граду у региону и шире. Тежња нам је да искористимо потенцијал наших лабораторија у циљу остварења бољег дуалног образовања и у циљу боље стручне праксе наших студената. Дошли смо на идеју да потпишемо овај споразум, јер је он од изуетног значаја. Ми имамо на факултету неколико генерација на студијском програму заштите животне средине, популарно рекавши дипломиране екологе, којима можемо да омогућимо праксу и имамо и неколико реализованих ИПА пројеката са значајним поенцијалима у скупој опреми која можемо, да у сарадњи са другим институцијама ставимо у функцију.“- рекла је деканка.

С тим у вези, поменута је могућност коришћења аутоматске мерне станице за амбијентално испитивање квалитета ваздуха, о чему је говорила др Богдана Вујић, уз подсећање да је она добијена по ИПА пројекту.

„Први корак овог споразуа о пословно-техничкој сарадњи се односи на успостављање мониторинга квалитета амбијенталног ваздуха на једном мерном месту у Зрењанину помоћи аутоматске мерне станице коју поседује факултет. Ова станица мери у реалном времену концентрацију угљен моноксида, сумпор диоксида, азотних оксида, референтним методама…рекла је др Вујић“

Знање, као и опрема, драгоцени су у раду сваке установе, а посебно је значајно када се они удруже како ради наших институција тако и ради шире друштвене средине – закључак је са потписивања овог споразума.

Аутор: Саша Младеновић