РОБЕРТ СИДЛЕЦКИ: КАКО НАМ ТРАНСРОДНИ ПОКРЕТ ИЗОПАЧУЈЕ ЈЕЗИК

Просто је Чињеница: немогуће је да неко промени биолошки пол, без обзира у шта та особа верује. Ипак, ево где се сада наша култура налази. Ипак, ево нас као културе.

Радикална трансродна агенда, посебно тврдња да биолошки мушкарац може буквално да „постане“ жена (и обрнуто) ако једноставно каже да је жена, потпуно је супротстављена разуму и науци. Постоји преко 6.000 физичких разлика између биолошких мушкараца и биолошких жена, а операцијом и одећом могу се променити само оне најповршније. Заиста, пол особе буквално је „уграђен“ у њено тело, будући да свака ћелија биолошког мушкарца садржи XY полне хромозоме, а свака ћелија биолошке жене XX хромозомски пар. Просто је немогуће да биолошки мушкарац постане жена, ма шта неко веровао.

Премда многи разумни коментатори истичу ирационалност и антинаучне аспекте радикалног трансродног покрета, они ипак пречесто усвајају језик трансродног покрета. На пример, у многим чланцима који критикују Лију Томас, биолошког мушкарца који се „идентификује“ као „женско“ и коме је дозвољено да учествује у женском пливачком тиму на факултету, те сада доминира светом женског пливања, кад се говори о Томасу и даље га називају „она“, игноришући чињеницу да је Томас биолошки мушкарац. Слично томе, многи противници радикалне трансродне агенде говоре о биолошким мушкарцима који се „идентификују“ као жене као о „трансродним женама“, уместо да их назову правим именом: мушкарци. Поред тога, многи иначе разумни коментатори када говоре о „стрејт“ особама користе измишљени трансродни термин „цисродни“, а кад говоре о нормалном сексуалном окружењу које је доминирало светом сисара откако су појавили на земљи користећи трансродни термин „хетеронормативност”. И многи коментатори који су критични према радикалном трансродности, уместо да користе реч „пол” када говоре о мушкарцима и женама, користе термин „род”, који су радикални трансродни активисти изопачили како би нас натерали да прогутамо „горку пилулу”: концепт да се нечији „родни идентитет” може разликовати од његовог пола.

Британска здравствена активисткиња Кели-Џеј Кин, на конференцији за новинаре 15. марта 2022, испред Беле куће, приметила је ову злоупотребу језика која фаворизује радикалну трансродну агенду. Како преноси Брајтбарт њуз, Кели-Џеј Кин је изјавила:

“Морате вратити језик. Не смете, не смете никада користити језик транс активизма и дати му било какву валидацију. Јер управо је о томе овде реч — ако не смете да говорите о томе шта се дешава женама, ако реч „жена“ више не значи „жена“, већ значи свако ко се идентификује као жена, онда сте на заиста опасној територији.“

Кинова је тада приметила како чак и републиканци, иначе критични према радикалном трансродном покрету, и даље користе вокабулар тог покрета:

“Јуче сам отишла да о овоме разговарам с колегама и заиста је интересантно да се чак и у пристојним круговима, чак и у љубазним републиканским круговима, користе речи као што су „транс”, „трансжена”, „трансџендер”, као да су ти људи су заиста друга категорија људи [различита од мушкарац а и жена]… Али када једном кажете „она” за мушкарца или „трансжена” за мушкарца, губите способност да јасно говорите о томе шта је то и где је тај мушкарац добродошао.“

Као што је Конфучије рекао пре више од 2000 година: „Почетак мудрости је способност да се ствари назову правим именом.” Британска активисткиња Кели-Џеј Кин одлично зна ову истину, због чега апелује на све људе да користе праве речи за означавање ствари. Према томе, уместо „трансродна жена“ треба рећи „мушкарац” када се говори о биолошком мушкарцу, и треба користити заменицу „он“ када говоримо о биолошком мушкарцу, јер заменица „она“ односи се на биолошку жену. Исто тако, треба користити реч „хетеросексуалац“, а не „цисродна жена/цисродни мушкарац” када се говори о људима који се придржавају нормалне сексуалне динамике. Надајмо се да ће разумнији људи послушати Кели-Џеј Кин и поново користити речи које означавају истину.

О аутору: Роб Сидлецки је генерални саветник и директор Outreach-а за Међународну организацију за породицу. Пре него што се придружио ИОФ-у, службовао је на именованим руководећим местима у савезној влади у Министарству здравља и социјалних услуга, америчкој Агенцији за међународни развој и Министарству правде и на државном нивоу у великим здравственим и хуманитарним службама. Роб је дипломирао на колеџу Харвард и на правном факултету Cornell.

Извор: ИФН