ДОНАЦИЈА ДЕФЕКТОЛОШКОЈ АМБУЛАНТИ ОБ” ЂОРЂЕ ЈОАНОВИЋ “ ЗРЕЊАНИН

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин одржана је конференција за новинаре на којој су помоћник директора др Вања Кункин и  мсц. дефектолог-олигофренолог Мирјана Младеновић, представили рад  Дефектолошке амбуланте, која функционише у склопу Одељења неурологије. Овим поводом су се захвалили на  донацијама којима је унапређен рад амбуланте.

помоћник директора др Вања Кункин

Дефектолошка амбуланта пружа услуге дефектолошке и неуропсихолошке рехабилитације деце, омладине  и одраслих лица . Код сасвим мале деце најчешће индикације за долазак су неуроразвојне тешкоће  које родитељи или педијатри примете на редовним контролама  а састоје се у успореном развоју моторичких , говорнио-комуникативних и сазнајних способности. Предшколска и школска деца долазе најчешће због тешкоћа у савладавању школских вештина . Проблеми учења се манифестују као тешкоће у виду дислексије, дисграфије, дискалкулије (читања, писања, рачунања) а као последицу имају лош успех у школи и многобројне емоционалне тешкоће у виду тикова, муцања, грицкања ноктију, ноћног мокрења као и проблема пажње и анксиозности. Наша амбуланта се бави дијагностиком и третманом ових стања.

 У времену које је иза нас а то је постковид време нови менаџмент  болнице је побољшао услове за  рад дефектолошке амбуланте тако што је обезбедио адекватан простор који је много већи од пређашњег и осавременио опрему за  спровођење дефектолошке рехабилитације.

Једна од главних метода коју примењујемо је терапија покретом (реедукација психомоторике). Покрет је основа комуникације и сазнавања света које је детету најблискије. Кроз покрет дете развија доживљај телесне целовитости, просторне и временске организованости и латерализованости и на тај начин говорно језичке функције добијају своју сврху и значење. За ову методу су неопходни реквизити који се користе у свакодневном раду. Од фирме “Ајрон спорт” из Зрењанина добили смо  вредну донацију у виду балансера , лоптица за шаке,  греде и полигона за вежбе психомоторике и сензорне стимулације  које уз нашу већ постојећу опрему чине  одличну базу за даљи рад.

У нашу амбуланту све чешће долазе деца која имају проблеме у виду успореног развоја комуникације и пажње . Веома је важно истаћи да је у данашње време најчешћи проблем који омета наше функционисање поремећај пажње који се јавља и као последица прекмерне употребе таблета, мобилних телефона и рачунара. Сведоци смо да сасвим мала деца користе ове уређаје који сада већ научно доказано успоравају развој нежног дечијег мозга. Дете које дуго испред екрана  гледа садржаје у виду цртаних филмова нема реципроцитет у комуникацији те је она једносмерна и нестимулативна. Сигурно је да што је дуже излагање “мултимедији” враћање у реални свет ће бити теже. Пред дефектолошку праксу су то нови изазови. Наш алат је фацијална експресија, говор, комуникација кроз покрет и едукативни материјал зато смо се определили за имплементирање нових метода у виду Слушног тренинга и Слушне интегративне терапије (коју је обезбедио менаџмент болнице и фирма „Маклер“) да би код деце побољшали аудитивну пажњу која је базична за развој говора и комуникације. Терапија Слушног интегративног тренинга има своју примену као метода релаксације код деце која имају тикове, АДХД, муцање, страхове и која су у стањима дуготрајног стреса.

Одрасла лица, такође долазе на дефектолошку и неуропсихолошку рехабилитацију когнитивних функција (пажње, писања, читања, рачунања и комуникације) након можданог удара.

Ауторски текст: мсц. дефектолог-олигофренолог Мирјана Младеновић