СЛАВА НАЈСТАРИЈЕГ И ПРЕСЛАВА НАЈМЛАЂЕГ ХРАМА СВ. НИКОЛЕ

Најстарији и најмлађи храм Светог Николе Чудотворца, најстарији у месту Ечка а најмлађи у градском насељу Зелено Поље прославили су Славу и Преславу. Овај празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари, где и данас почивају. Ове године на овај празник мошти су свечано дочекане у Москви и Петрограду. Никољдан је празник посвећен Светом Николи који се прославља 19. децембра. Сви они који Славе Никољадан, Пренос моштију обележавају као Преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

јереј Горан Болобан, храмовна Слава у Ечки

Као правило вере и пример кроткости, показа те стаду твојему истина ствари. Ради тога стекао си смирењем висину и сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога да се спасу душе наше.

Храмовна Слава у Ечки

Српска Православна Црква је обележила, летњи Никољдан, односно Пренос Моштиjу Светог оца Николаjа. То jе и храмовна слава цркве Преноса моштиjу Светог Николаjа у Ечки, наjстариjе сачуване цркве у Банату, подигнуте 1711. године. Тим поводом у цркви jе служена Света Литургиjа и резан славски колач, а уз мештане Ечке, слави jе присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. Свечаност jе организовала Српска црквена општина Ечка.

Храмовна Слава у Ечки

Храм Преноса моштиjу Светог Николаjа је наjзначаjниjи духовни и културно – историjски обjекат на териториjи Зрењанина (Петровграда). Свакако је наjстариjи очувани земљани обjекат у Србиjи, покривен и шиндром. Саградили су jе од ћерпича Срби досељени у Ечку након велике сеобе и од тренутка градње до данас у њоj се врше богослужења, дуже од три века. У њему се још могу видети делови иконостаса из тог периода а део иконостаса датира из 1786. године.

Верни народ Зеленог Поља са свештенством испред храма Св. Николе

Нови храм Св. Николе у насељу Зелено Поље је још у изградњи, тренутно се фрескопише и иконопише, како зидови, тако и иконостас. У њему је ове године прославен овај празник као Преслава, сечењем Колача и дељењем кољива, присутним парохијанима који су се окупили на овај празник.

Протонамесници Радивој Нађалин и Слободан Честић

У време цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика, 1087. године буде тело свога светитеља пренето из Мира Ликијскога у град Бари, у Италији. То се десило због навале муслимана на Ликију. Светитељ се на сну јавио некоме чесном свештенику у Барију и наредио да му се мошти пренесу у тај град. У то време град Бари био је православан и под православним патријархом. При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију.

Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме српском краљевићу Стефану.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)