ЧУДОТВОРНА ИКОНА У МАНАСТИРУ СВЕТЕ МЕЛАНИЈЕ

Чудотворна икона Мајке Божије „Умекшање злих срца“, једна од великих светиња Руске Православне Цркве, преко које Бог чини чуда и која годинама не престаје да мироточи, стигла је на овогодишњем обиласку шара земаљског и у град на Бегеју, наш некад богохраними Бечкерек, Петровград, сада Зрењанин. Икона је дошла у организацији Фондације Светог Бонифатија из Москве. Три дана верници су молитвено притицали из целог региона Баната и околине и целивају икону у манастиру Св. Меланије Римљанке у зрењанинском насељу Шумица.

Хиљаде Београђана, Новосађана, Зрењанинаца, Смедереваца, Беочинаца и Врдничана су сатима у миру чекале у реду, како би се поклонили Царици Небеса изображеној на икони Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, која је стигла из Русије. Тако је било у сваком храму где се ове године нашла ова икона.

Икона је прво била изложена у храму Свете Тројице Подворја Московске патријаршије у Београду.

Поклон из Русије за Србе: Достојна замена оригиналне чудотворне иконе Пресвете Богородице Умекшање злих срца, њена копија биће дарована епархији Банатској, са честицом покрова Пресвете Богоридице – рекао је ексклузивно за Петровград.орг владика банатски господин Никанор.

Београд је 25.01.2024.године  испратио ову светињу, која је кренула пут Петроварадина у храм Покрова Пресвете Богородице, у којем је била кратко 26. 01. и већ истог дана кренула је путем банатске епархије и града Зрењанина, где је дочекана од стране свештенства и верног народа.

 До 30. јануара боравила је у манастиру Свете Меланије Римљанке у Зрењанину, где јој се поклонио велики број верника. Верници су пристизали свим превозним средствима у колонама наредна три дана из Баната, Бачке и Шумадије.

Отац Душан Поповић, старешина храма костурнице Сетог Пророка Јеремије у Врбовцу код Смедерева је са групом поклоника који су дошли на целивање, добио и благослов да икона походи и епархију Браничевску, смедеревски крај. Око поднева 30.01. икона је стигла и у Врбовац и храм костурницу Св. Пророка Јеремије. Потом, већ тог истог дана упутила се у Срем, село Сусек, где ће икона бити на поклоњењу и целивању 01. а већ сутра до 02. фебруара је кренула у Врдник и Лазареву Раваницу.

По благослову патријарха московског и све Русије Кирила, сестра Наталија Мезенцева председница фонда Св. Бонифатија, омогућила је да Србија добије достојну копију иконе „Умекшање злих срца“ у коју је уграђена честица покрова пресвете Богородице. Једна копија иконе је поклоњена, својевремено и председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину.

Петровград.орг