СВЕТОСАВСКА БЕСЕДА ВЛАДИКЕ НИКАНОРА У ПЕТРОВГРАДУ

Хуманитарна организација „Светосавље“ и Град Зрењанин организовали су успешно у Барокној сали Градске куће традиционални, 18. по реду Светосавски бал. Кумови овогодишњег бала су били истакнути привредници из Баната и Српског Итебеја, породица Мркшић а кумство за следећу годину преузела је, позната породица Ковачевић. Ове године је одржао помен и пресекао Славски Колач владика банатски господин Никанор, који је одржао надахнуту беседу, коју вам ексклузивно преноси Петровград.орг.

Обраћамо се Вама браћо, кумови, свештеници, поштована и драга хришћанска господо и госпође!

Честитамо Вам славу Светог Саву, свеопшту славу нашега народа, нашу српску славу и славу васцелог, хришћанскога света. Славу, коју прослављају они који знају овога нашега дивнога светитеља из календара Цркве Божије и обраћају му се са молитвама за помоћ.

Многи властодршци, владари земаља, људи који управљају државом, траже решења за своје подухвате и планове. За оно, што им се чини да у њиховом програму могу остварити а обећали су људима. Догађа им се често, да на том путу застану. Пре појаве нашега Светога Саве, династија његовог оца и деде свакако је била у завидном положају, успешна, међутим увек су светски моћници, овај простор, на коме се ми налазимо сматрали истоком од запада и западом од истока. То је често пута било предност али у исто време и кобно. Можемо рећи да је то тако и данас.

Родитељи Немања и Ана су имали два сина али у њима нису могли препознати решење, да ће земља Србија са њима добити ону снагу, коју су за њу желели. Шта су желели, родитељи? Желели су, да земља Србија не буде више западу исток а истоку запад. Шта је било у глави владара српског Немање када се одлучивао, да тражи од Бога помоћ за решавање овог питања? Међу пријатељима у свету помоћ није могао добити. Одлучио је, да та Србија, којом он влада, буде изнад истока и изнад запада, једино је то решење било у његовој глави. Молио се Богу да му Бог подари молитвеника, јер није га могао наћи ни у једној земљи, међу пријатељима Србије. Бог га је услишио и тај молитвеник је било његово најмлађе, тек рођено дијете. Појавом на земљи Растка, будућег Св. Саве, земља Србија постаје центар, изнад центра . Постаје центар љубави, где ће Свети Сава, својом мудрошћу, све око себе, државе, народе, не делећи их ни по чему, придобијати и тако, уздизати Србију изнад истока и запада.

Испунила се жеља његовог оца Немање, касније Св. Симеона и мајке Ане, касније монахиње Анастасије. Какву су желели да Србија буде, таква је и постала. Шта то значи браћо и сестре? Значи да је Немања, Св. Симеон, живећи на овим просторима био велики државник и велики молитвеник, који је своје молитве увек Богу усмеравао. Знао је, да ако Бог буде са њим, све проблеме ће, лакше решавати, него без Бога. Србија од Светога Саве до данашњега дана је често пута била у успону и често пута била у паду. Када су властодршци после Светога Симеона на овамо чували свети аманет, да Србију чврсто држе изнад истока и запада, били су близу Богу и Свети Сава им је помагао и супротно када су га заборављали, одвајали се од Њега и мислили да нема никог ко им је раван и бољи од њих, тек онда је искушење велико на Србију наилазило и  морали су се борити за опстанак народа и државе. Искушења су тада била неминовна.

Браћо и сестре, има сваки народ па и српски у својој историји личности разних профила, држванике, војнике, уметнике, песнике, спортисте али, не смије се заборавити да држава и народ има и своје духовнике, који нас повезују са Богом и Бога са нама и људима и државом нашом. Њихов циљ је да нашу земљу и народ, само мало, уздигну од земље и кад се сви ми подигнемо мало изнад земље, онда смо слични са временом Светог Саве, када је он Србију уздигао изнад истока и запада. Тада имамо гаранцију, да наш народ и земља Србија пропасти неће. Трудимо се да то чинимо.

Честитамо кумовима овога традиционалног сабрања, ове славе, члановима „Светосавља“ и посебно нашем градоначелнику, који се труди са својим сарадницима, да уздигне овај град Петровград и шире овај део Баната. Честитамо свим грађанима ову славу са жељом да Свети Сава  донесе обиље благослова. Честитамо и на избору новога кума који ће бити молитвеник пред Светим Савом и Богом у овој години и за ово место, са жељом да се у њему мире политиком завађена браћа, баш као некада, када је Свети Сава помирио браћу, Стефана и Вукана.

Амин.

Фото: Александар Блануша