СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 2018.

Лета Господњег 2018. одржана је традиционална Светосавска академија у Културном центру Зрењанина, са благословом Његовог Преосвештенства Владике банатског Господина Никанора који је ове године био на њој и лично присутан. Организација Српске Православне Црквене општине Зрењанина (Петровграда), храма Ваведења Пресвете Богородице и Културног центра, окупила је пре свега око свога владике наше свештенство, ученике зрењанинских школа, просветне раднике и многобројне вернике из парохија.

У програму је учествовао хор Певачког друштва „Жене Мироносице“ са хоровођом Зорицом Кецић, који је отворио скуп тропаром Светом Сави.

 

Тропар Светом Сави глас 3.

Пута који води у живот наставник и првопрестолник и учитељ био си, јер, ћим си дошао, Светитељу Саво, просветио си одмах своју отаџбину и препородивши је Духом Светим , засадио си своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају. Зато Те поштујемо као равна апостолима и светитељима и молимо: Умоли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Учествовали су и мешовити и дечији хорови Певачког друштва “Преподобни Рафаило Банатски“ под вођством Сенке Милисављевић, те Основна школа „др Јован Цвијић“.

Хор деце ОШ „др Јован Цвијић“ је наступио под диригентском палицом Милорада Каурина уз музичку пратњу ђакона Предрага Ненина. Драмске текстове и одломке о светитељу су рецитовала деца: Миомира Младеновић, Нина Чалија, Јелена Радманаовић. За сценографију је била задужена Милица Нађалин а технничка подршка су били Владимир Стојшин и Маја Петканић.

Дечији хор „Преподобни Рафаило Банатски“ је наступио под вођством ђакона Предрага Ненина. На гитари и флаути су пратиле хор Софија Бањанин и Даница Стаменковић.

Светосавску беседу је надахнуто је изговорила професорица историје у ЕТШ „Јован Трајковић“ Драгана Јовановић.

„Изузетно велику мисионарску активност развио је Сава као архирхиепископ, са јасним циљем, да приведе Богу христијанизован народ, одан Православљу односно савршен народ. Од стварања савршеног народа, па до христијанизованог народа, само је један корак. После прихватања Православља српски народ је постао савршен народ, изабран народ, други или Нови Израиљ. Први српски законодавац, номоканоном или законоправилом, подарио је српском народу свеобухватни правни кодекс, следећи учење Светих Отаца о сагласју световне и духовне власти. Држава се схвата, као творевина од Бога дата а владарска круна долази са самог Неба. Тек међусобно повезане и обједињене могле су да опстану и српска Црква и српска држава. Када га је затекла смрт у бугарској престоници Трнову, краљ Владислав је, свечано, пренео мошти свог стрица у Милешеву, где његов гроб постаје место ходочашћа. На устанак српског живља у Банату, Синан паша је одговорио спаљивањем Моштију Светог Саве, на Врачару, чиме је несвесно, дао могућност великом чудотворцу, да учини још једно громовско чудо, јер од тог тренутка Св. Сава је, Светим Духом  својим, постао свуда присутан за сваку српску душу.“

Духовна академија Светосавска је завршена и ове године заједничким наступом свих хорова који су на њој учествовали ове године са величанственом химном Светоме Сави. Салом Културног центра се заорило:

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави!

Аутор: Саша Младеновић