ПРОТОЈЕРЕЈ ДР НИНОСЛАВ КАЧАРИЋ: КЊИГА О МОЛИТВЕНИКУ БАНАТА УГОДНИКУ БОЖИЈЕМ РАФАИЛУ

Српска православна црква у ореолу својих светитеља, прославља и прекрасног угодника Божијег, покровитеља и молитвеника Баната, преподобног Рафаила Банатског.

Живећи на земљи, старац Божији је поучавао, тешио и исцељивао оне, који су му долазили с вером, надом и љубављу, крепио и уразумљивао оне, који су желели да победе грех. Из келије нашег старца Рафаила ни један човек није отишао без утехе. Чврсто верујемо да он и данас приноси наше молитве пред престо Свемилостивог Спаситеља, и да ће се тиме поспешити наше духовно обнављање и исцелење.

Ове године Господње, о празнику Преоподобног Рафаила Банатског, изашла је из штампе нова монографија, која представља проширено и допуњено издање књиге „Преподобни Рафаило Банатски исцелитељ; житије, служба, акатист“ из 1989. године.

Нова књига приређена је са много љубави, а са благословом и под рецензијом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора, поводом 55-те годишњице од канонизације нашег дивног светитеља, и првенствена њена намена је богослужбена и мисионарска употреба. Као издавачи се појављују Српска православна Црквена општина Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ и Школа Српског православног црквеног појања и црквенословенског језика при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину – КУД „Рафаило“, а посебну захвалност за ову књигу дугујемо свима који су узели учешћа у њеној изради, или су на други начин подржали овај пројекат: нашем драгом Владики банатском Господину Никанору, Господину Милану Бјелогрлићу – Директору Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“, Др Душану Сланкаменцу, протођакону Предрагу Ненину, Др Драгани Сабовљев, Наташи Стојичић, Зорану Симину, Саши Младеновићу, Драгољубу и Дарку Бјелоглаву, Николину и Луминици Сурдућан, као и полазницима – члановима Школе Српског православног црквеног појања и црквенословенског језика при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину – КУД „Рафаило“, са пријатељима и сарадницима.

Управо у оним временима када је међу људима осиромашила љубав, када је у народу вера почела да се хлади, у блиставом ореолу љубави и светости, појавио се Преподобни Рафаило Банатски чудотворац. Радујмо се и ми данас што међу нашим дивним светитељима имамо и тако прекрасног старца, који је живео у нашем граду, у славу Божију. При храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, у капелици посвећеној нашем светитељу, сабирамо се сваке недеље и празника, да молитвено прославимо његов помен, и из дубина наших срца кличемо:

„Величамо те, преподобни оче Рафаило, и поштујемо свети помен твој, учитељу монаха и сабеседниче ангела!“ 

Преподобни оче наш Рафаило Банатски, моли Бога за нас!