ОТАЦ ВЕСЕЛИН ВЛАШКИ: ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НИЈЕ ТАКМИЧЕЊЕ ВЕЋ БЛАГОСЛОВ

За Часни Крст ове године у Зрењанину пливало је преко 60 учесника. Ненад Живанов из Зрењанина понео jе поново Часни Крст као благослов. Ове године један од учесника је први допливао до Крста али га није узео, тако да се повела прича на друштвеним мрежама о томе ко је „победио“? И ове године пливању је претходило богослужење у Руској Цркви, освећење Богојављенске водице и литија.

Пливање за Часни Крст није такмичарског карактера. Тога дана сви који пливају су „победници“, јер поента је ући у воду. То није ни мало лако. Отпливати или одмах изаћи, исто је. Битно је погружење, да као што је Господ наш Исус Христос погружен, тако и они који уђу у воду буду погржени и благословени.

Код нас и у Зрењанину (Петровграду), ове године, пливаће се по једанаести пут. Сваке године, на тај дан, одредимо некога да буде кум дана и празника и кум увек припреми прикладан поклон за тај дан.

Плива се до Часног Крста који је у води и онај ко доплива до Њега, носи Га својој кући. До следећег пливања остаје у његовом дому на благослов и да краси његов дом.

Пливање није такмичарског карактера. Сви који пливај не морају допливати до Крста. Поента је ући у воду и самим уласком задобити благослов од Бога.

Сви пливачи су јунаци тога дана и победника нема, јер сви су победници. Нека је благослов Господњи на свима нама.

Амин.

Отац Веселин Влашки је старешина храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину у народу познатије Руске Цркве. Петровград.орг бам преноси његово обраћање верницима по питању овог обичаја.

(Насловни фото: Град Зрењанин)