ЛИТУРГИЈАМА И ЛИТИЈАМА ГРАД НА БЕГЕЈУ ДОСТОЈНО ПРОСЛАВЉА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ

Литургијом у Саборној Цркви Успења Пресвете Богородице и Црквеном литијом централним градским улицама Град Зрењанин (Петровград, В.Бечкерек) је и ове године обележио своју Славу – Успење Пресвете Богородице, Велику Госпојину.

Срби у овом делу Баната су настарија и највећа духовна заједница, која благодарећи паду идеологије комунизма (и мањини његових савемених лажних бранитеља), коначно може да изађе из порте храма и слободно изражава своја верска осећања и моли се за напредак овог значајног дела Србије и Српских земаља.

Обележавање је почело у јутарњим часовима Литургијама у храмовима СПЦ и манастиру Св. Меланије, након чега је у послеподневним часовима градским улицама кренула литија, током које су читане молитве – за здравље, за мир и напредак града на Бегеју и његових грађана.

У литији су учествили овогодишњи домаћин славе градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Оливер Митровић, начелница Средњобанатског округа Снежана Вучуревић, свештенство СПЦ, представници Војске Србије, МУП-а, многобројни грађани…

На челу литије, коју је предводио владика банатски господин Никанор је ношена икона Успења Пресвете Богородице, заштитнице града, поклон владике нашем граду, која се налази у кабинету градоначелника.

У колони су пронете градом иконе српских и хришћанских светитеља и црквени барјаци, док су многобројни грађани са поштовањем устали и фотографисали и снимали учеснике литије.

Литија је кренула из Улице Светосавске, преко улица краља Александра Карађорђевића до Трга Слободе и споменика краљу Петру Ослободиоцу где је прочитано Свето Јеванђеље.

Колона се даље кретала Гимназијском улицом, поред старе српске Гимназије и „несуђеног“ плаца на којем је Српска црквена општина у црно-жутој монархији планирала да подигне храм (а на којем су комунисти подигли зграду социјалног), да би кратко ушла у улицу Светозара Марковића познатог српског народњака-социјалисте и вратила се Светосавском улицом у порту храма Успења Пресвете Богородице.

Његово преосвештенство владика Никанор је на Тру Слободе упутио благослов овом граду у предстојећој години призивајући моћну заштиту као и до сада у историји Пресвете Богомајке, заштитнице Атоса и својих Метоха диљем Православног духовног круга.

Сасвим у духу епохе коју живимо а и поводом градске Славе на више прометних места у граду освануо је један број симпатичних билоборда са натписом – Добродошли у Петровград! Грађани који су свесни епохе у којој живе су поздравили истицање нашег историсјког славног и никад заборављеног имена на билбордима. Билборди са поруком која свим добронамерним људима желе добро.

Једно савременим језиком исказано подсећање на наше прелепо име. Једино легитимно име, које је укинуто насиљем идеологије која је гушила верске слободе у нашем народу. Прелепа порука добра у ове свечарске, благе дане.

Петровград.орг