ДР МИЛИЈАНА САВИЋ АБРАМОВИЋ – ПОРОДИЦА И САВРЕМЕНО ДРУШТВО

Протонамесник Иван Мучалов у просторијама парохијског дома при храмау Светог Великомученика Димитрија у Сечњу организовао је још једну актуелну трибину на тему  „Породица и савремено друштво“ а предавач је била др сци мед Милијана Савић Абрамовић – педијатар са вишедеценијским искуством.

Епархија београдско-карловачка има у свом саставу посебно удружење Верско добротворно старатељство (ВДС) а у оквиру њега ресор за породицу, брак и васпитање. На челу овога ресора налази се др сци мед Милијана Савић, која је протеклих година била изузетно активна и која стоји на челу организације „Помоћ породици“. Ресор за породицу, брак и васпитање у оквиру ВДС-а има дужност да кроз своје саветовалиште помогне људима да разреше проблеме у породици, браку и васпитању деце, што је један од најосетљивијих животних сегмената.

Др Милијана Абрамовић Савић указала је да је савремена породица у кризи али да се законима који се усвајају постиже врло мало и супротно од онога што се очекује. Нешто не радимо како Бог заповеда и то је проблем.

Различити закони појединачно се брину о правима деце и другим правима појединца, али рашчлањивањем породице законодавац није заштитио породицу, већ је пре нарушио њен склад. Она је указала на мањкавост породичног закона који материјална средства дају на пример хранитељским породицама, а не дају сиромашним многодетним породицама, истичући да до проблема често долази због немаштине. На жалост осим нас и велика Русија је пожурила да донесе европски закон и сада се чују и све јачи гласови критике. Закони морају бити прилагођени традицији сваког појединачног културног круга у Европи а не бити преписивани, закључилаје она.

Кад је породица у питању, морамо водити рачуна о обавезама партнера и пре формалног закључивања брака када млади тек уђу у неку врсту везе, рекла је она. Нема размишљања о потомству а постоје сексуални контакти у предбрачној вези, нема свести о томе и отуда имамо катастрофалну демографску сиуацију, никад гору у историји. Један од разлога је то касно ступање у брак, рекла је искусни педијатар. Имамо и велики број неплодних бракова у Србији, преко четристо хиљада и то је друштвени проблем. Са вештачком оплодњом морамо бити опрезни, дозвољена је али веома кошта друштво.

Постоји и право на школовање које нико не оспорава али време за формирање породице полако истиче, јер се пред младе постављају све виши високошколски захтеви а биолошки сат истиче.

Велики је број разведених бракова а деца се навикавају на такву ситуацију и чак мисле да су она узрок растављању родитеља, што је такоође проблем. Брак укључује осим љубави и одговорност а то се на жалост занемарује, истиче докторка. Чедоморство је и даље чин, који душе оних који се на њега одлуче, буквално погубљује.

Говорећи о самом браку, докторка је рекла да је брак веома одговорна егзистенцијална одлука. Она је препоручила књигу „Једном за читав живот“ проте Илије Шугајева која је посебно корисна онима који се спремају за брак. Докторка је препоручила свима да погледају документарни руски филм „Ко љуља колевку“ који је добар пример промоције здравих породочних вредности у великом православном народу што може бити корисно и нама.

Она је замолила младе људе у Сечњу и у Србији уопште да се што пре одлуче на брак и да што пре изроде децу, јер је то веома важно за личну и породичну срећу али и за будућност наше вере и нације.

Докторка је донела као благослов којим су помазани сви присутни уље Светог Нектарија Егинског и икону Богородице Млекопитатељнице коју су изобразиле монахиње манастира Свети Прохор Пчињски а која је освећена на поклоничком путовању по Светој земљи.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Даница Мучалов)