ВЕЧЕРИ ДУХОВНЕ ПОЕЗИЈЕ И ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА

Свештенство, чланови Црквеног одбора храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину (Петровграду) многобројни верници и родитељи, присуствовали су, Вечери духовне поезије и дечјег стваралаштва у организацији Цркве Светог Архангела Михаила зване у народу Руска, на велики празник Силаска Светог Духа на Апостоле који представља рођендан наше Светосавске и хришћанске Цркве.

Велики број деце који пева у хоровима нашег града је био објективно спречен да наступи ове године па је част да отвори овоо сабрање припао  хору ,,Жене мироносице“ под управом диригенткиње Зорице Кецић.  У првом делу програма хор је отпевао тропар празника Духова, Педесетнице, духовну литургијску химну ,,Иже херувими“ и на далеко знану патриотску химну из Првог светског рата „Тамо далеко“.

Bеседу на овом скупу одржао је старешина храма Светог Архангела Михаила отац Веселин Влашки.

„Богу хвала што смо се и ове године окупили у оволиком броју како бисмо песмом и молитвом прославили празник силаска Светог Духа на апостоле илити Педесетницу. Тим поводом организовали смо и ово вече духовне поезије и дечјег стваралаштва. Сваке године се одазове велики број деце. Најбитније је сабрање у љубави, јер Бог је љубав“ – рекао је отац Веселин.

Један од ретких хорова који су се одазвали позиву био је дечји хор вртића ,,Вила“ и ,,Црвенкапа“, које воде васпитачице Татјана Јованић и Тихана Влајков. Деца су отпевала три дечје песмице ,,Ускршње јутро“, ,,Кад је срце љубави пуно“ и ,,Сервис за прање зуба“, а многобројна публика их је наградила громогласним аплаузом.

Глумац Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Миљан Вуковић рецитовао је песме ,,Свет небеског створитеља“, ,,Долазак Апокалипсе“ и поетску кратку причу ,,Човек и звер“, које је написао наш познати песник Томислав Говедарица.

Песму ,,12 апостола“ на гитари је извео Мирослав Радованчев. Хор Жене Мироносице је на крају овога сабрње извео познату химну „Многаја љета“.

Оснивач ове манифестације прота Бранко Попов био je духовно присутан на овом скупу. Господин Мирослав Брњош је, управо за овај скуп, донео из штампарије један примерак нове књиге сећања на детињство проте Бранка Попова.

Велике врућине су спречиле да се овогодишња манифестација одржи на платоу, кoд Крста испред Руске цркве, па је Барокна сала послужила овој сврси.

Петровград.орг