У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ – 150 ГОДИНА „РУСАНДЕ“

Све активности у туристичком бисеру и здравственом лечилишту, овог дела Баната, усмерене су на обележавање изузетног jубилеjа “Русанде”, 150 година од почетка рада бање. Као што смо рекли у претходном тексту ова значајна институција је задужбина Jосифа и Ане Клаић. Њихов мотив је био помоћ “болном српском човештву”. Бања jе отворила врата првим пациjентима 1867. године, када jе и почело вађење лековитог муља, пелоида из сланог jезера и његов извоз у европске метрополе.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић и в.д. директора Специjалне болнице за рехабилитациjу “Русанда“ у Меленцима др Зорица Ћулибрк свечано су отворили реновирани Други павиљон ове здравствене установе. У делегацији града Зрењанина били су сви помоћници градоначелника, што показује какав значај за град  има ова установа.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић и в.д. директора Специjалне болнице за рехабилитациjу “Русанда“ у Меленцима др Зорица Ћулибрк (Фото : Ж. Балабан)

„Ову сезону почињемо заиста свечано, отварањем Другог павиљона коjи смо реновирали од сопствених средстава. Обjекат jе окречен, замењена jе керамика у купатилима и набављен jе нови намештаj“, истакла jе Ћулибрк. 

Она jе напоменула да Други павиљон могу да користе пациjенти коjи у Бању “Русанда“ долазе на лечење преко Фонда здравственог осигурања, али и они коjи овдашње услуге користе о личном трошку. По речима др Ћулибрк, градоначелник jе упознат са плановима новог менаџмента коjи се тичу унапређења пословања у наредном периоду, а затражена jе и помоћ у решавању неких питања.

На базену за рехабилитациjу пациjената (Фото: А. Блануша)

„Jедна од тема састанка била jе и реконструкциjа затвореног базена за рехабилитациjу пациjената, за шта смо финансиjску помоћ затражили од Покраjинског секретариjата за здравство. Надамо се да ће нам Покраjина изаћи у сусрет, како бисмо ниво услуга подигли на jош већи ниво“, рекла jе Ћулибрк.

Градоначелник Чедомир Jањић jе свестан чињенице да Бања “Русанда“ ниjе у директноj надлежности Града Зрењанина, али интерес шире заједнице, пошто се ради о важном туристичком и рехабилитационом центру наводи локалну самоуправу да пружи сваку подршку овој установи.

Обновљена купатила у павиљону (Фото: Ж. Балабан)

“Бања “Русанда“ се налази на териториjи града Зрењанина и ту видимо своjу надлежност. Сматрамо да jе ово jедан ресурс, не само Меленаца и Зрењанина, него и целе Србиjе, коjи ниjе искоришћен до краjа. Договорили смо, за сада, одређене краткорочне активности, а у плану су и неке дугорочне, коjе ће бити на задовољство и запослених, и мештана Меленаца, а и многих грађана Зрењанина – рекао jе Jањић.

Јањић је изнео идеју да локална самоуправа у наредном периоду треба да ради на организациjи додатних садржаjа око Бање “Русанда“, а што би допринело привлачењу туриста из свих краjева земље, али и иностранства.

У једној од обновљених соба павиљона (Фото: Ж. Балабан)

У Русанди кажу, да ће се бања и даље развиjати у два основна правца: као Специjална болница за рехабилитациjу и као дестинациjа здравственог туризма, спортске медицине, рекреациjе и превенциjе у циљу очувања и унапређења здравља. Реновирање павиљона је један од приоритетних задатака који се постављају пред менаџмент ове бање. Све анкете корисника услуга показују да је то веома значајан сегмент подизања нивоа услуга ове установе, која слави век ипо од свога постанка.

Аутор: Саша Младеновић (Фото : Жељко Балабан и Александар Блануша)