КУПАЛИШТЕ ПЕСКАРА

На пет километара од центра Зрењанина, настала услед дугогодишње експлоатације песка, лоцирана су три језера названа „Пескара“. Због природно чисте воде и атрактивне локације, дуги низ година грађани их користе за купање и рекреацију, а 2007. године почело је планско уређење простора око највећег језера и привођење намени као градског купалишта.

Рај за купаче – Пескара

Садашњем изгледу купалишта претходили су обимни радови на чишћењу дна језера, уређењу обале, насипању песка, изградњи комуналне инфраструктуре, постављању мобилијара и других садржаја који су у функцији боравка неколико хиљада купача колико се дневно окупља на плажи током летњих месеци.

Купалиштем управља Туристички центар града Зрењанина и током сезоне овде је присутна спасилачка служба, а посетиоци могу потражити освежење и у неком од угоститељских објеката. У плановима је и даље уређење и проширење простора.

(Фото: zrenjanin.rs)

Плажа има све реквизите уређене плаже: тоалете, тушеве, свлачионице, чесму, сунцобране, а на самој плажи и у близини постоји неколико барова. Вода на Пескари је чиста и бистра колико је то могуће у песковитом језерцету, температура је идеална, а гужве нема.

Ако као посетиоц проведете дан на купалишту, на вечерњем завршетку дана, може вас обрадовати прелеп залазак сунца, чији се румени зраци огледају у мирној језерској води.

 Рај за риболовце – Чепел

Друго по величини језеро претворено је у шарански ревир „Чепел“, на ком је купање забрањено, а риболов омогућен уз дозволу. „Чепел“ је претворен у рај за риболовце, на њему се одржавају и бројна такмичења ширег значаја.

(Фото:peskara-zr.net)

До „Пескаре“ се стиже градским улицама које воде ка приградском насељу Мужља, а на језерима се завршавају улице Мостарска, 9. маја и Тот Иштвана. Из центра града до „Пескаре“ се може стићи улицама кроз насеља „Берберско“, „Багљаш“ или „Шећерана“, потом улицом Радноти Миклоша до неке од претходно наведених улица. Сви прилази купалишту су асфалтирани, са довољно простора за паркирање моторних возила.

Извор:

1.http://www.zrenjanin.rs/1-134-124-0/Kupaliste–Peskara-