БАНАТСКЕ ВРЕДНЕ РУКЕ

Под мотом очувања традициjе и подстицања етно-стваралаштва региjе Баната, одржана jе манифестациjа “Банатске вредне руке”. Учесници посетиоцима представљаjу рукотворине домаће радиности, предмете старих заната, гастрономске специjалитете поднебља, уз звуке традиционалних инструмената и музичаре у народним ношњама.

Ово је био осамнаести скуп за редом а порука је увек добродошлица за све који желе да посете наш град у коме живе вредни и весели људи.

Организатори манифестациjе су град Зрењанин и Туристичка организациjа града Зрењанина.

Директор Туристичке организациjе града Зрењанина Зоран Љуботина, заjедно са помоћником градоначелника Душком Радишићем и представницима компаниjе Гомеx свим учесницима су уручили захвалнице.

Овогодишња новина, коjа манифестациjу разликуjе од претходних година jе повратак такмичарског карактера манифестације. Стручни жири је обавио захтеван посао  оцењивања у свим категориjама.

Дисциплине у коjима су се такмичили су: традиционална jела, укисело тесто односно квасно тесто, ручни радови са темом „Традициjа као инспирациjа“, групно и појединачно и укупан наступ.

У Манифестациjи  „Банатске вредне руке“ учествовало jе 39 актива жена и удружења, са териториjе читавог  Баната (Сечања, Житишта, Новог Бечеjа, Нове Црње, Кикинде, Опова). Дисциплине у коjима су се такмичили су:

Припремљен jе богат ревиjални програм у коjем су  наступала  броjна културно-уметничка друштва, тамбурашки оркестри, певачке групе а одржана jе и продаjна изложба сувенира.

На крају је ипак најважније било учествовати а победа је остала у другом плану.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)