ТРАДИЦИЈА ОКУПЉАЊА ЛОВАЦА: БРАТСКО ДРУЖЕЊЕ ЛОВАЦА НА РОМАНИЈИ

У просторијама а.д. „Романијапутеви“ Соколац, у суботу, 9. децембра, уприличено је традиционално ловачко вече. Ово дружење увеличали су представници локалне заједнице, друштвено – политичког живота, те бројни привредници са подручја општине Соколац.

Према ријечима Страхиње Башевића, предсједника Ловачког удружења „Гласинац“ Соколац, и ове године поред друштва побратима, Ловачког друштва „Лазарево“, стигли су гости из разних крајева.

“ Дочекали смо ловце из Лазарева, Ужица, Чачка, Вишеграда, Рогатице, Хан Пијеска и других општина. Ово дружење је много више од окупљања, представља поштовање и изградњу породичних пријатељстава. Увјерен сам да ће се у будућности наставити са много више ентузијазма и улагања. Овом приликом захваљујем се свим људима добре воље који имају разумијевање за наше активности, што су својим доприносом подржали организацију још једне традиционалне вечери ловаца“ – истакао је Башевић.

Присутнима се обратио предсједник организација која окупља ловачка удружења са простора Сарајевско – романијске регије и потпредсједник Ловачког савеза РС Стеван Драшковић.

„Ловачки савез РС у овој години спровео је низ активности на простору Сарајевско – романијске регије. На првој сједници Управног одбора Ловачког савеза РС, донијеће се одлука о додјели финансијских средстава Ловачком удружењу „Гласинац“ Соколац у износу од 5.000 КМ. Такође, укључићемо и сусједне општине и сматрам да ћемо тиме испунити један дио обавеза према овим просторима“ – истакао је Драшковић.

Предсједник Ловачког друштва „Лазарево“ Новак Андрић истакао је задовољство што сарадња ловаца из Сокоца и Лазарева траје деценијама.

„Давно је речено да састати се значи почетак, радити заједно значи напредак, а опстати заједно значи велики успјех. Данас, суочени са чињеницом да је ловаца све мање, велика ми је радост што смо се окупили у оволиком броју. То је знак да смо на добром путу“ – казао је Андрић.

Потпредсједник Савјета мјесне заједнице Лазарево Ненад Јоксимовић, који обавља дужност одборника у Скупштини Града Зрењанина, рекао је да окупљања ловаца доприносе сарадњи на нивоу локалне самоуправе.

„Надам се да ће се ова позитивна окупљања одразити на сарадњу између наших простора. Све што смо да сада чинили показатељ је да имамо жељу за тим. Подсјећам да смо прије двије године обиљежили седамдесет година постојања Ловачког друштва „Лазарево“ и тим поводом угостили Романијце. Тада смо снимили документарни филм о нашем друштву, у којем се помиње соколачко удружење као братско“ – rekao је Јоксимовић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што ловци одржавају традицију његовања братских односа, те додао да је Соколац општина, која је отворена за сарадњу са свим општинама и градовима у нашој земљи и региону.

„Током прошлих времена, велики број наших становника одселио се у Банат. Велика ми је част када видим да људи из тих крајева данас долазе на Романију, што значи да нису заборавили своја огњишта. Зрењанин је само један од многих градова са којима његујемо блиску сарадњу. До сада смо изградили чврсту везу са Ариљем, Обреновцем, Никшићем, градовима на Косову и Метохији и многим другим мјестима“ – додао је Бјелица.

Уз добру народуну музику, за коју се побринуо бенд „Рузмарин“, протекло је још једно дружење ловаца у Сокоцу. Распјевано и разиграно, до касно у ноћ, испраћено је још једно вече за памћење.

У оквиру организовања ове вечери, гостима је пружена могућност да окушају своју срећу током два ловна дана. Снијег, који је све вријеме падао, допринио је да домаћини и гости уживају у ловним подручјима и змиским призорима, које Романија пружа. На крају дводневног дружења јасно је да ловство има свијетлу будућност.

преузето са сајтова:

http://lazarevo.rs/tradicija-okupljanja-lovaca-nastavljeno-bratsko-druzenje-lovaca-na-romanija-video/

http://www.opstinasokolac.net/2017/12/11/druzenjelovaca/