НАВИЈАЧКА ГРУПА ИНДИЈАНЦИ – ПЕТРОВГРАД

Организовано навијање на утакмицама ФК „Пролетер“ датира из друге половине осамдесетих година прошлог века. Група од педесетак младића бодрилa је углавном код куће, на стадиону у Карађорђевом парку, тадашњег стабилног друголигаша, мада су се не тако ретко и на гостовањима овдашњег фудбалског клуба могла чути скандирања попут ,, Напред Пролетер ”, ,,Црвено – бели ”…

Идеја о стварању нове навијачке групе на просторима тадашње државе остварена је 13.01.1989. када је одлучено да дође до уједињења младића из свих делова града. Група је добила име ,,ИНДИАНС” које је убрзо било промењено у српско име ,, ИНДИЈАНЦИ – ПЕТРОВГРАД ”.

Већ у првим месецима број чланова расте тако да се на неким важнијим утакмицама у самом купу налазило и преко 250 људи. Организованост групе је сваким даном била све боља. Праве се веома лепи транспаренти а многе групе су говориле да ИНДИЈАНЦИ имају најлепше транспаренте у држави СФРЈ. Почетком деведесетих група набавља и неколико бубњева. Све чеће се праве пиротехнички спектакли, а гостовања групе су све учесталија. Уз велику помоћ навијача ФК „Пролетер“ улази у Прву лигу.

Посебну причу представља навијање на утакмицама рукометног клуба. Готово сва штампа у држави ИНДИЈАНЦЕ проглашава најбољом навијачком групом у затвореним просторима (спортским дворанама, халама…), а како сами играчи кажу ИНДИЈАНЦИ су највише допринели да се РК „Пролетер“ домогне финала Купа Европских шампиона и звања, шампиона Eвропе.

Рат који је завладао на просторима бивше СФРЈ имао је одјека и на бројност и организацију навијача у Зрењанину. Многи припадници групе одлазе на ратиште, а мали број оних који су се са њега вратили, се одлучио за повратак на стадион.

Године 1993. група мења име у УЛТРА БАНАТ – ПЕТРОВГРАД, а самим тим у оквиру ове групе почињу да делују поред стандардних ,, Дрипаца ” још неколико подгрупа (Bastards, Јулци, Nutters, Скандал…). Одлази се на гостовања, али она нису тако бројна и учестала као некад. Бољу организацију групе у то време хтела је управа, како фудбалског, тако и рукометног клуба, али и поред тога група углавном редовно посећује све спортске објекте где игра Пролетер.

У јануару 1999. Одржава се састанак виђенијих људи групе и одлучује се да се групи врати старо име ИНДИЈАНЦИ – ПЕТРОВГРАД. На утакмици против Железника прославља се десетогодишњица групе. Група тренутно броји око 200 регистрованих чланова, мада бројност на већим утакмицама достиже и до 400 навијача.

Планови за будућност су везани за омасовљење навијачког покрета у граду, тако да ће се помоћу чланарине куповати у још већим колчиинама навијачки материјал а самим тим ће и атмосфера на утакмицама бити још боља.

Видео, 2011: Бојан Бенак Бена ИП89

Извор:

1.http://srpski-huligani.blogspot.rs/2012/07/blog-post_1263.html