ПРОФ. ИГОР МИЦОВ: ПРИЧА О ХАЈДУКУ СА ПОЉАНЕ КРАЉА ПЕТРА

Сплит је био једини град, који није био главни у СФРЈ (или бар покрајински) (Београд, Загреб, Сарајево) а да је имао првака државе. (То говори много о Далмацији чија државност је утопљена у Хрватску иако је била посебна хабзбуршка круновина). Хајдук је имао и више титула 9-4 и више купова 9-7 од Динама али је имао и негативан скор и мање бодова на Вечној табели СФРЈ од Динама. После распада СФРЈ Динамо је чак 23 пута био првак Хрватске а Хајдук само 6 и то последњи пут пре 16 година? Симболично, последњи пехар купа Маршала Тита узео је Хајдук и то у Београду. Још је у финалу тукао Црвену Звезду која је те сезоне била не само првак Југославије већ и првак Европе!

Сплитски Соколи Хрвати и Срби су у Прагу основали клуб Хајдук

Хајдук  су основали  1911. сплићани  хрватске и српске националности, католичке и православне вере. За време Краљевине СХС (Југославије) Хајдук је два пута био првак. Доласком комуниста и Броза на власт сви дотадашњи шампиони (БСК, Југославија, Грађански, Конкордија и САШК) били су расформирани, сви осим Хајдука. Комунистима је од све историје био најзначајнији период 1941.-1945. година и тај део историје био је другачији за Далмацију и Сплит. Пошто је усташки поглавник Анте Павелић Далмацију поклонио Италији усташа је у Далмацији било најмање од свих хрватских крајева али је и партизана у Далмацији било највише од свих хрватских крајева. Још пре завршетка рата репрезентацију Брозове Југославије представљали су играчи Хајдука. Иако је први шампионат у послератној држави узео Партизан, Хајдук је већ  био успешнији јер је већ имао две титуле из краљевине Југославије.

Прва постава Хадука из 1911. године у Аустроугарској монархији

Занимљиво и да се хајдуков стадион звао Пољана Краља Петра (Краљевска њива). Међутим како код Броза од краља Петра није смело остати ни П стадион је називан Стари плац или стадион крај Плинаре.

Хајдук је заиста био доминантан почетком педесетих па је освојио 3 титуле и са укупно 5, био је све до 1960. (Тада је и основана чувена навијачка група Торцида 1950.) најуспешнији клуб када га је претекла Црвена Звезда. Други талас успеха мајстора са мора био је седамдесетих година када су узели још 4 шампионата па су укупно имали 9. Партизан је до тада имао 8 а Динамо 3 титуле. То се поклапа са мојим детињством и тада је било популарно навијати за Хајдук па је у сваком разреду бар једно дете  навијало за сплитске Биле.

Постава Хајдука из 1918. године у краљевини Срба Хрвата и Словенаца

Занимљиво да је та титула 1979. освојена на сумњив начин. Меч Ријека-Динамо завршен је 2-1 али је за Ријеку играо Томић иако је имао два жута картона. Динамо се жалио и утакмице је регистрована 3-0 за Динамо. Међутим касније је ФСЈ променио одлуку па је утакмицу регистровао постигнутим резултатом тако да су на крају Хајдук и Динамо имали по 50 бодова (Динамо је требао да има 52 јер се тада за победу добијало 2 бода) али је Хајдук имао бољу гол разлику. Успоставиће се да је то последњи шампионат Билих. Исте године саграђен је нови стадион Хајдука велелепни Пољуд.

Стадион Пољуд у Сплиту изграђен 1979. године у СФРЈ

Занимљива је и прича о Пољуду. Он је саграђен за потребе Медитеранских игара 1979. Други кандидат за домаћина био други јадрански односно хрватски град сличне величине али потпуно другачије историје Ријека, који је исто имао прволигаша чак и старијег пар година од Хајдука. Пошто се Ријека (Фиуме) налазила од 1924 до краја Другог светског рата у саставу Италије и играла италијанску серију А није била омиљена. Узгред Ријека је једини прволигаш уз нашег Пролетера која у грбу није имала црвену звезду комунистички симбол! Занимљиво да је те исте  сезоне1978 -1979. наш Пролетер избацио Хајдук у првом колу купа Маршала Тита.  Следеће 1980. умро је Броз и Хајдук више никада није био првак СФРЈ!

Значи на Пољуду није освојена ни једна титула. Прваци су били Црвена Звезда 6, Партизан 3 и Динамо, Сарајево и Војводина по једном.  У првој половини осамдесетих година најбоље и најскупље играче доводили су Црвена Звезда и Хајдук и мислим да је трансфер Блажа Слишковића из Вележа у Хајдук 1981. био рекорд.

Хајдуци Далмације

Занимљиво је и да је Сарајево 1984 било домаћин зимских ОИ али да није добило нов стадион већ је реновирано Кошево. Био је то леп стадион али неупоредив са Пољудом који је изграђен за много мање такмичење. Занимљиво је и да је већ поменута Ријека два пута 1984. и 1987. била најбоље пласирани клуб из Хрватске као и да је растурила мадридски Реал 1984. на Кантриди 3-1 а већ у 58 минуту било је 3-0 а Реал је некако дао почасни гол пред крај. Реванш у Мадриду био је једна од већих крађа у историји. Судио је Белгијанац коме је то био последњи меч у каријери. Шпанци су зацепили цену па није било ТВ преноса. Ако ме памћење служи до неких 20 минута пре краја било је 0-0 али је судија искључио тројицу фудбалера Ријеке а глувонемог Десницу због приговора? На крају је било  3-0 и Реал је наравно освојио куп УЕФА! А Хајдук, још га прати Проклетство из 1979. или Титов дух (Тито је наводно навијао за Хајдук)…

Приредио за Вас Петровград.орг