НАЈБОЉИ СРПСКИ ТЕНИСЕР СВИХ ВРЕМЕНА – НОВАК ЂОКОВИЋ

Новак Ђоковић се освојеним Вимблдоном, петим у шест одиграних финала и трећим преко Федерера, приближио Надалу на две гренд слем титуле заостатка, а Федереру на четири. Ова квантитативна статистика је једино због којег западни медији још тврде да је Федерер највећи свих времена. Све друго је на страни квалитативно најбољег тенисера свих времена Новака Ђоковића, сагласни су тениски познаваоци.

Федерер је првих седам гренд слем титула освојио редом у  своје време. Швајцарац  је искористио чињеницу да је почетком овог века остао упражњен трон одласком славне Сампрасове генерације у пензију.  Шпанац  и Србин су своје трофеје освојили  у најјачој ери у историји тениса, победама против највећих ривала у бруталном нивоу игре која се може описати и као “гладијаторски”.

Федерер је од 20 гренд слем титула у само четири победио Надала или Новака. Од њих је изгубио у 10 финала. Надала никад није победио у „његовом дворишту“ у Паризу. Ђоковића никад није победио у финалу у “његовом дворишту” (захваљујући Србима из Аустралије) у Мелбурну. Надал је Федерерову доминацију 2008. прекинуо у Лондону, а Ђоковић се с три победе у три финала с њим промовисао у новог владара Вимблдона на велику жалост 15.000 фанатичних навијача Федерера, махом Енглеза са све принчевским паром.

Новак доминира и у међусобним учинцима с другом двојицом. Побеђивао их је на свим подлогама и у свим фазама највећих турнира. Федерер никад није освојио гренд слем да је на њему победио и Ђоковића и Надала. Ђоковић је на истом турниру славио и против Федерера, и против Надала. Статистика каже – Ђоковић има 28:26 против Надала и чак 26:22 против Федерера те укупно 29:18 у финалу против њих. Једини пут кад је Федерер победио Ђоковића у финалу гренд слема било је 2007. године, у Новаковом дебитантском финалу. Последњи пут на неком гренд слему победио га је времешни Швајцарац пре седам година.

Нико није дуже владао светским тенисом од Новака Ђоковића. Од 2011. године, када је преузео врх, Ђоковић је освојио 15 гренд слем титула, две више него Надал и Федерер заједно, те готово половину од укупно одиграних турнира. У том периоду против Шпанца и Швајцарца има учинак 41-19. У његовој ери за Надала је престало да се сматра да не недодирљиви владар шљаке, а Федерер траве. Нико у Опен ери није имао освојена четири гренд слема у исто време. Нико до Новака Ђоковића, којем је ово 14. година у низу како осваја бар једну титулу.

Следеће године срушиће Федереров рекорд по броју недеља на броју 1, рекорд за који се веровало да никад неће бити срушен. Верује се да ће до краја каријере, можда чак и до краја следеће године, срушити и Федереров рекорд по броју гренд слемова. Чак и да то не успе, остаће најбољи играч тениса којег су Срби икада имали. Не најтрофејнији, не најомиљенији од стране западне србофобне публике, не рекламно најекспониранији, али једноставно најбољи. Изразити шампион, светски а наш – Новак Ђоковић!

Петровград.орг према многобројним натписима из спортске штампе а посебно из тзв. региона који не воли што Новак побеђује

Рекламни снимак са овогодишњег Вимблдона