ИСТОРИЈА ПЛИВАЊА У ИЗЛОЖБЕНОМ САЛОНУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА

Изложба којом се обележава 160 година пливања у Зрењанину је отворена 23. фебруара, у 18 часова, у Изложбеном салону Историјског архива. Аутор изложбе „160 година пливања у Зрењанину и 70 година ПК „Пролетер“ је Саша Мирчетић, који је грађу за изложбу прикупио, уз свестрану помоћ Горана Живића и Синише Оњина. Успеху пројекта су посебно допринеле, директорка Народног музеја Зрењанин Јелена Гвозденац Мартинов као и директорка Историјског Архива Мира Баста.

Изложбу су отворили председник Пливачког савеза Војводине Александар Росић, помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура и председник ПК “Пролетер” Бранислав Влаисављевић. Протоколом отварања изложбе је руководио тренер ПК Пролетер секретар клуба Драган Јоцић. Подршку за организовање изложбе пружили су и Спортски савез Града, као и Пливачки савез Војводине.

Зрењанин се сматра зачетником организованог пливања како у Србији тако и у целој бившој Југославији. Већ 1855. године у локалним новинама објављен је оглас о упису у школу пливања, а 1881. године одржана је историјски контроверзна прва трка из “опкладе” на 3.000 метара, и то на потезу од данашњег Мотела до Капетаније. Забележено је да је победу однео један апотекар.

Аутор изложбе Саша Мирчетић, није крио задовољство због успешно реализоване изложбе и овом приликом је рекао:

“У новембру прошле године смо имали једно окупљање бивших спортиста и ту сам први пут дошао на идеју гледајући старе фотографије да нааправим ову изложбу. Нисмо се видели са неким пливачима и тридесетак година и почели смо да размењујемо старе фотографије. Сaкупили смо, испоставило се, велики број фотографија и видели да је то једна историја. У разговору са директорицом музеја дошли смо на идеју да се обратимо директорици архива која је здушно подржала нашу идеју да организујемо изложбу и данас заинтересовани грађани могу да је погледају, овде у салону архива.”

Изложба је посвећена генерацијама пливача, тренера и свих заљубљеника у пливачки спорт нашег града. Подељена је хронолошки у шест целина, почевши од половине 19. века, након чега се, могу уочити целине: оснивање клубова у међуратном периоду, пливање на Бегеју, на купалишту Бранкован, изградња отвореног и затвореног базена 1973. и 1981. године, па потом и 21. век и многе медаље и рекорди олимпијаца Мирославе Најдановски, Ивана Ленђера и Чабе Силађија. Последњи моменат са плаката је прослава 70. годишњице ПК „Пролетер“, која је обележена прошле године.

Председник Пливачког савеза Војводине Александар Росић је говорио о могућности да Пливачки савез Војводине помогне пливаче у промоцији овог спорта:

„Пливачки савез Војводине има велики потенцијал у овом тренутку али се све то мора изнова стварати и надограђивати. Морају се стварати неки нови клинци у овом спорту, како међу пливачима, тако и међу тренерима. Град Зрењанин проосто вапи и мора да добије један олимпијски базен који би био оспособљен не само за тренажни процес већ и за одржавање великих такмичења. Он то заслужује традицијом, која нам је презентована вечерас, тако и својим резултатима, великом енергијом, коју су давна поколења и садашњи људи уложили у овај спорт.“

Објављивањем првог огласа о покретању школе пливања Леополда Розенфелда, у великобечкеречком недељнику који је излазио на немачком језику „Вохенблат“ 1855. године, почиње историја пливања у нашем граду, по чему је Зрењанин један од зачетника овог спорта на територије Србије, а и тадашње крунске области Српског Војводства и Тамишког Баната у Аустрији, сазнајемо на изложби „160 година пливања у Зрењанину“ у изложбеном салону Историјског архива.

Протоколом отварања изложбе је руководио тренер и секретар ПК „Пролетер“ Драган Јоцић, који је рекао:

“Видели сте и чули шта је Иван Ленђер изјавио у овом филму, да смо ми пливачи једна велика породица и то је једна велика истина. Тако и доживљавамо овај догађај, видите да су се нашем позиву, да дођу на изложбу, одазвале генерације пливача. Мислимо, да ову традицију треба чувати. На рођендану, 70 година клуба “Пролетер” родила се ова идеја, разменили смо фотографије преко интернета и ето, имамо изложбу.”

На отварању изложбе приказан је кратак документарни филм снимљен 2012. године у продукцији јавног сервиса РТС-а у коме су о историји пливања у граду говорили истакнути спортски радници и пливачи нашега града.

Аутор: Саша Младеновић