ИГОР МИЦОВ: АНАЛИЗА УСПЕХА СРБИЈЕ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА У ТОКИЈУ

Србија је (у Токију) на Олимпијским играма узела 3 злата и укупно 9 медаља и  заузела 28 место од 203 државе. Сада се (у делу јавности) ломе копља да ли је то успех или неуспех. Неки тврде да су спортисти у титовој Југославији били успешнији на Олимпијским играма него спортисти Србије данас. Зато ме (као историчара и пасионираног љубитеља спорта) није мрзело да урадим једну (кратку) анализу.

Титова Југославија учествовала је на 11 Олимпијских игара. На првој Oлимпијади у Лондону освојене су 2 медаље и били смо на 24 месту. На другој у Хелсинкију узете су 3 медаље и били смо на 21 месту.

На трећој Олимпијади у Мелбурну узете су 3 медаље и били смо 26 месту. На четвртој у Риму узетли смо 2 медаље и били смо на 18 месту. На петој у Токију освојено је 5 медаља и били смо 19 месту.

Нешто бољи били смо на шестој Олимпијади у Мексику, када је освојено 8 медаља а од тога 3 златне и тада смо били на 16 месту. На седмој, у Минхену освојено је 5 медаља и били смо на 20 месту. На осмој у Монтреалу освојено је исто колико и у Мексику али овог пута 2 злата што нас је сврстало опет на 16 место. На деветој, у Москви освојили смо 9 медаља али опет само 2 злата и били смо на14 месту.

Међутим, у Москви нису учествовале САД и њене савезнице. На десетој Олимпијади у Лос Анђелесу поставили смо рекорд и једини добар резултат титове Југославије! Имали смо чак 7 злата а укупно 18 медаља и тада смо једини пут били на 9 месту.

Дакле, та Олимпијада не може бити мерило, јер на њој није учестовао СССР, тада убедљиво најуспешнија олимпијска нација као ни друге источно европске државе, осим Румуније. Румуни су ту Олимпијаду искористили још боље, него ми и узели су чак 20 злата и били други одмах иза САД.

На последњој Олимпијади у Сеулу, када су први пут од Монтреала вратиле САД и њени савезници и СССР и његови савезници узели смо 12 медаља а од тога 3 злата што нас је сврстало опет на 16 место.

Значи, ако не рачунамо Лос Анђелес 1984. на Олимпијским играма смо узимали између 2 и 12 медаља а само смо у Сеулу 1988. имали преко 10 медаља. Од тих 10 Олимпијада, само два пута смо имали 3 злата.

Четири пута смо освојили 2 злата, два пута по једно и два пута нити једно злато. Кретали смо се између 14. места у Москви и 26. у Мелбурну.

Значи овај резултат Србије (9 медаља, 3 злата и 28. место) је у рангу најбољих резултата титове Југославије.

Историчар Игор Мицов са најбољом атлетичарком Југославије, Србије и Црне Горе – Оливера Јевтић

Приредио за Вас Петровград.орг уз дозволу професора историје зрењанинске Гимназије и са фотографијама освајача медаља Србије Олимпијског савеза Србије