КРЕАТИВНА ШКОЛА ЗА ДИЗАЈН И КОНСТРУКЦИЈУ ОДЕЋЕ

На Високој техничкој школи струковних студија у Зрењанину недавно је успешно завршен курс шивења и модерног дизајна текстила који је трајао близу два месеца. Директор школе који је у старту подржао овај пројекат Милорад Ранчић и професорица Милада Новаковић доделили су полазницама курса један број диплома. Овакви курсеви могу бити важан подстицај за самозапошљавање једног броја незапослених лица у нашем граду. Није редак случај да после завршених курсева један број полазника отпочне сопствени бизнис, чуло се на овом догађају.

Полазнице су училе и теорију и праксу и данас су заслужено добиле дипломе о стеченом знању и умећу.

“ Знамо у каквом времену живимо и сматрам да је неопходно да особа зна да ради много ствари, посебно практичне. Волим да певам и  наступам у нашем граду. Понекад имам  проблем  шта би обукла за одређену песму. Размишљала сам о томе каква би то била креација и то ме је подстакло да видим у ком смеру могу  да будем креативна, колико можемо себе да превазилазимо и померамо границе.На почетку смо мислиле да се нећемо снаћи у овоме али како је курс одмицао, захваљујући стручном вођству  професорке Миладе ми смо полако, мало по мало, лепо реализовале идеје. После пар часова једва смо чекале да дођемо на час, због прелепе атмосфере”.- рекла је полазница курса Мирјана Младеновић.

Изложен је, овом приликом и један број радова дама полазница овог креативног курса.

Идеја се само родила у школи и наишла је на подршку пре свих директора Милорада Ранчића.

„Наша школа има дугу традицију и у неким областима изузетне резултате у обучавања полазника за различита занимања, каква је рецимо обука за завариваче. Задњих година смо кренули у неке друге области каква је рецимо безбедност хране, чувени хасап. Наша је обавеза да знање које имамо проширимо на што већи круг људи.   У обасти текстила имамо богато искуство и  наша сарадница Милада је овога пута успешно осмислила овај курс из области дизајна конфекције“- истакао је Ранчић.

Реализатор курса Милада Новаковић, дипломирани инжењер текстилног инжењерства каже да ће наставити са даљим оспособљавањем полазника, јер је овако нешто било потребно организовати.

„Девојке су успешно положиле овај курс, показале значајно интересовање и сашиле велики број задатих предмета, модних детаља. Ово је први ниво знања из ове области и оне су успешно савладале постављене задатке. Велики број њих је задовољан стеченим знањем и решен да настави са курсевима вишег нивоа. Велики број нових полазника се већ пријавио за нови курс“- рекла је Новаковићева.

И заиста, на јесен ће се овај курс наставити са новим полазницима жељним знања. Некима ће ово можда бити и професија а некима само креативни хоби. Како је велика Коко Шанел говорила:

„Мода није питање одеће. Мода је у ваздуху, рођена изнад ветра. Морате имати интуицију за њу. Она је на небу и на путу“

Аутор: Саша Младеновић