СРЕДЊИ БАНАТ – ПОСТАЈЕ ВАЖНО ГАСНО ЧВОРИШТЕ У СРБИЈИ

Гасификација је процес који се никада не завршава и чим се направи нека нова фабрика, као што је то случај са новим фабрикама у нашем граду, гасна мрежа се упоредо с тим стално шири. Пројекат гасификације вредан 14 милиона евра реализује се на основу уговора између Града Зрењанина и ЈП ”Србијагас”, и поред гасификације поменутих насељених места, обухвата и снабдевање тим енергентом индустријске зоне “Југоисток-Ечка”. Зрењанин, са околином, ће ускоро представљати значајно гасно чвориште у Србији. Ово је чињеница која овој средини даје нови развојни потенцијал.

Ово је само део трасе “Балканског тока” који иде територијом округа и града. Наш град је до сада био повезан искључиво са највећим подземним складиштем гаса у држави Банатски Двор и великим гасним разводним чвором Елемир. Наши привредници и потрошачи гаса често нису били потпуно задовољни квалитетом гаса који је долазио до нашег града. Сада прикључењем на „Балкански ток“ надају се бољем квалитету самог гаса те дугорочном стабилном снабдевању домаћинстава и привреде.

Нови корисници ових услуга JП Србијагас се надају гасификацији под повољнијим условима свих делова градске територије.  Планови развоја гасне мреже Србије на територији АП Војводине су велики и састоје се у изградња нових гасовода. Ово је пројекат за ову средину готово истог значаја као и пројекат будућег ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад.

Познато је из литературе да је гас најчистији, тзв. еколошки енергент који се препоручује у ери смањења глобалног загађења наше планете, тако да свако домаћинство које избаци из употребе чврсто гориво доприноси очувању здраве еколошке средине како локално тако и глобално.

Петровград.орг и Град Зрењанин