НОВА ИНВЕСТИЦИЈА У СЛОБОДНОЈ ЗОНИ ВРЕДНА 30 МИЛИОНА ЕВРА

Његова екселенциjа амбасадор Jужне Кореjе Jу Деђонг je,  у Градскоj кући Зрењанина, разговарао са градоначелником Чедомиром Jањићем и његовим сарадницима, а у делегациjи амбасаде Jужне Кореjе у Србиjи били су и Други секретар амбасаде Jивон Сеул, директор Трговинског одељења Сун Ги Ли и представник Кореjске агенциjе за промоциjу трговине и улагања КОТРА Михаило Павловић. Амбасадор jе потом обишао и индустриjску зону “Jугоисток-Ечка” и локациjу на коjоj ће бити подигнут погон компаниjе ЕСЕКС.

Након што jе 2015. године КОТРА отворила представништво у Београду, интензивирани су трговински односи између Јужне Кореје и Србије. Робна размена повећана jе у последњих неколико година, а неколико кореjских компаниjа отворило jе погоне и успешно послуjе у Србиjи. Jужнокореjска компаниjа ЕСЕКС, произвођач емаjлираних бакарних жица и кабловских производа, током марта требало би да започне изградњу производног погона у Зрењанину, вредност инвестициjе jе 30 милиона евра, а планирано jе запошљавање 200 радника.

То jе била и jедна од тема данашњег разговора у Зрењанину, ком су, осим градоначелника Jањића и амбасадора Де Ђонга са сарадницима, присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Средњебанатског округа Снежана Вучуревић, помоћници градоначелника Драган Ћапин и Симо Салапура и начелник Одељења Градске управе за привреду, локални економски и рурални развоj, изградњу и уређење града и заштиту животне средине Горан Краварушић.

Оцењуjући данашњу посету наjвишег дипломатског представника jедне од наjразвиjениjих азиjских земаља, градоначелник Чедомир Jањић истакао jе да jе нашем граду указана част што га jе посетио амбасадор Jужне Кореjе, државе коjа jе остварила снажан привредни замах у светским размерама, посебно у аутомобилскоj индустриjи и производњи техничких уређаjа. Амбасадор Jу Деђонг захвалио се градоначелнику на гостопримству и рекао да Зрењанин представља веома добру локациjу за инвестирање, да располаже неопходном инфраструктуром, саобраћаjним везама, у близини jе држава чланица Европске униjе, има квалификовану радну снагу и нуди добре подстицаjе инвеститорима.

Реч jе о глобалном лидеру у проjектовању, производњи и испоруци жичаних и кабловских производа. Нjегово предузеће “Есекс Балкан”, регистровано у Србиjи, на плацу већем од седам хектара изградиће производни погон од 14.000 квадратних метара и пословни простор на 2.000 квадратних метара. Вредност инвестициjе jе 30 милиона евра, а до 2023. године овде би запослење требало да добиjе око 200 радника.

Петровград.орг & Град Зрењанин