ДОБРО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ – ДОЛАЗАК НЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ ГПК

Градоначелник Зрењанина Чедомир недавно је, заједно са Паулом Клаусом, власником немачке компаније “ГПК”, положио камен темељац за градњу још једног погона у индустријској зони “Југоисток”. Ако се овим темпом настави отвара се могућност да град ускоро почне да увози радну снагу. Свечаности полагања камена темељца је присуствовао помоћник министра привреде у Влади Републике Србије Александар Старчевић.

Прве количине бетона у темеље будуће фабрике изручили су градоначелник Јањић и власник компаније г-дин. Клаус. Била је то још једна промоција индустријске зоне и Зрењанина као доброг места за инвестирање а све у циљу решавања питања незапослености.

Када је потписан купопродајни уговор око земљишта у индустријској зони, интенција је била да се дочека што пре и тренутак реализације. Заслуга градоначелника Јањића је проширење зоне “Југоисток” за још 500 хектара,а по свему судећи до даљњег проширења ће морати доћи у будућности. Немци су овим задржали место највећих послодаваца у граду на Бегеју.

Фирма “ГПК” послује у склопу “ЕКХ групе” из Берлина. Зрењанин има веома добар геостратешки положај – у близини су чланице ЕУ Румунија и Мађарска где, као и у Италији, имају Немци своје клијенте. Ту је и аргумент висококвалификоване радне снаге, које је све мање на тржишту рада. Локална самоуправа, АП Војводина и коначно Влада Србије одрадиле су свој део посла и створили идеалне услове за инвестирање.

 У овој фабрици ће се производити точкови за контејнере и канте за изношење смећа, дакле једна еколошка прича. Компанија производи компоненте за заштиту животне средине и жели да одавде снабдева тржиште Европе, а захваљујући  специјалним везама између Србије и Русије у компанији се надају пробоју и на то тржиште.

Директор „ГПК“ у Зрењанину Зоран Шипка рекао је да ће у првој фази бити изграђен производни објекат у ком ће бити запослено 15 до 20 људи, а да ће тај број бити и далеко већи у другој фази, која је такође у плану развоја тог предузећа. Вредност инвестиције је око 3 милиона евра завршетак изградње је планиран за јул, а почетак производње за август идуће године.

Град Зрењанин и Петровград.орг