ГРАД НА БЕГЕЈУ ПРВИ ДОБИО ЕНЕРГЕТСКИ ПАМЕТНУ ЗГРАДУ У БАНАТУ

Овај град је у историји увек предњачио у много чему а сада је као први у овом делу Србије реализовао пројекат “паметне зграде” и отворио Регионални центар за енергетску ефикасност. Зрењанин је прикладно обележио завршетак ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија “Паметна и одржива потрошња енергије“ (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC). Водећи партнер на пројекту био је Град Зрењанин а партнери су били – Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат”, град Темишвар и Кластер одрживе енергије Румуније – ROSENC. Укупна вредност пројекта износи 852.000 евра.

Регионални центар за енергетску ефикасност смештен је у Улици др Корнела Радуловића, чија је површина приближно 500 м2 и која је изграђена по моделу најбољих пракси у архитектури, усмерених на смањење потрошње – спречавање расипања енергије и коришћење обновљивих извора, омогућавајући демонстрацију различитих нових технологија и опреме за већу енергетску ефикасност. Вредност радова на поменутом објекту је близу 400.000 евра.

Објекат су отворили министарка за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић, Њена екселенција амбасадор Румуније у Републици Србији Силвија Давидоју и  градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Свечаности су присуствовали и помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Небојша Војновић, представници Града Зрењанина заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине Чедомир Јањић и Средњобанатског округа Снежана Вучуревић, а он-лајн су се из Темишвара обратили Aнка Лолеску, извршна директорка Регионалног бироа за прекограничну сарадњу и Фриц Доминик Шамуел, градоначелник тог града.

За Европску унију приоритетне су теме “зелена агенда” и “енергетска ефикасност” које ће бити актуелне и у наредним деценијама те ће се и убудуће издвајати из европских буџета за те пројекте значајна средства. Република Србија, кроз национални план “Србија 2025” почела је да спроводи бројне пројекте, од постројења за пречишћавање отпадних вода, сепарација отпада, домена енергетске ефикасности, свега оног што можемо сврстати у сектор “зелених” програма и пројеката и што јесте формула “20-20-20”, коју је дефинисала Европска унија. Да подсетимо захваљујући овим видовима сарадње, реконструисана је својевремено спортска хала “Медисон”, набављена је вредна опрема за реаговање у ванредним ситуацијама, а круна сарадње је свакако реализација великог стратешког пројекта “Ревитализација канала Бегеј”.

Пројекат доприноси постизању климатских и енергетских циљева Европске уније, кроз промоцију енергетске одрживости у локалним заједницама прекограничног региона и побољшање њихових капацитета за планирање и управљање интегрисаним акцијама за уштеду енергије и коришћење обновљивих извора енергије. Израђен је и мастер план одрживе енергије за територију Средњобанатског округа, што отвара врата за нове пројекте у будућности. Цео пројекат управо има за циљ да Град Зрењанин постане енергетски ефикаснији и да грађани подигну ниво знања и свести о значају енергетске ефикасности.

Град Зрењанин & Петровград.орг