ВЕЧЕ ФОТОГРАФИЈЕ И ОМАЖ ВОЈИ МИТРОВИЋУ

У концепт  бару и ресторану Кафемат“ је одржано Вече фотографије у оквиру којег су гостовали Мирослав Предојевић из Фото савеза Србије, Милорад Ђокић, аутор документарног филма “Уметник из сенке” и Јован Његовић Дрндак, предавач  у Зрењанинској школи фотографије, која делује уз подршку Културног центра Зрењанина и листа Зрењанин.

Секретар Фото сваеза Србије Мирослав Предојевић је говорио о фотографској сцени у нашем граду.

„Фотографска сцена у Зрењанину је изузетно занимљива и она се тек буди. Ауторе из Зрењанина знамо као врло вредне и цењене у прошлости. Очекујемо нове ауторе који ће тек дати велика дела на пољу фотографије“.

Милорад Ђокић редитељ и продуцент филма “Уметник из сенке” 2012/13 год., који је био приказан током вечери  нас је ближе упознао са током настанка филма и његовим актерима.

„За вечерас смо спремили посебан осврт на лик и дело Воје Митровића као једног од наших најзначајнијих људи и најплоднијег ствараоца црно-беле фотографије у 20. веку…великана лаборантског фотоа, који је стварао у Паризу, и који је сарађивао са најзначајнијим уметницима епохе какви су били Анри Бресон, Јозеф Куделка.“

Ово је уједно била прилика да Јован Његовић Дрндак додели сертификате полазницима Зрењанинске школе фотографије који су успешно завршили други циклус обуке. Један полазнник је познат, спортиста Иван Ленђер.

„Испунила ми се давна жеља да научим мало више о фотографији. Јован ме је често фотографисао и сада када сам се вратио у земљу, одлучио сам да упишем његов курс.“

Јован Његовић Дрндак је поделио са медијима своја размишљања о овом пројекту:

„Овај град је имао и има веома квалитетне фотографе и овај град заслужује да има нешто веома вредно, што може да охрабри нове генерације да се баве фотографијом а то је зграда у којој је био први атеље на простору бивше Југославије. Имамо идеју да тај простор једнога дана претворимо у Музеј фотографије. До тада нека наши суграђани уче о фотографији.“

У дугометражном документарном филму “Уметник из сенке”, говоре познати фотографи Антоан Агуђан, Владимир Марковић, Миломир Ковачевић и Томислав Петернек и професори Бранимир Карановић и Никола Шујица, уз ексклузивно појављивање легендарног Јозефа Куделке, једног од највећих живих фотографа црно-беле фотографије 20. века.

У филму о Воји Митровићу открива се мало позната улога овог врхунског стручњака.“Уметник из сенке”  испитује увек актуелан однос технологије, заната и уметничког дела, настојећи да ухвати  “оно неизрециво“ што издваја уметнички допринос и занатску умешност Воје Митровића од обичног техничког развијања фотографије.

Аутор: Саша младеновић (Фото : Алиса Јунузовић, Горан Михајлов)