СРЕМЧЕВИ ДАНИ – БАЛ У ЕЛЕМИРУ

Jош једна важна традиционална манифестациjа у насељеном месту у околини Зрењанина одржана је овог викенда. Елемирци су по 12. пут организовали “Бал у Елемиру – Сремчеве дане”. Ова манифестациjа обухвата читав низ занимљивих тематских програма. Специфичност елемирске манифестациjе огледа се у додели књижевних награда “Стеван Сремац” и колониjи карикатуре, уз редовне музичке програме и наступе културно-уметничких друштава.    

Манифестациjа “Бал у Елемиру – Сремчеви дани”, посвећена jе великану српске књижевности Стевану Сремцу, коjи jе jедан део живота провео у овом месту и посветио му своjе дело “Бал у Елемиру”. Централни догађај, као и сваке године, било је проглашење добитника награде књижевног конкурса “Сремчеви дани”, а ове године жирију је достављено више од 150 ауторских радова, сатиричне прозе и поезије. Жири у саставу Угљеша Шајтинац, Срђан Тешин и Јелена Блануша одлучио је да се за најбољу причу прогласи циклус песама “Андромеда из сусједства” Монике Херцег, из Петриње, Хрватска. Она из оправданих разлога није присуствовала додели награде, али је обећала да ће идуће године бити гост на манифестацији “Бал у Елемиру”.

Друга награда додељена је Димитрију Буквићу из Београда, за причу “Ин мемориам”, а трећа Јелени Маринков из Кикинде, за причу “Прасе кољу”. Похваљени су и радови Ивана Миљковића из Врњачке Бање, Перише Армуша Белог из Београда, Владимира Булатовића из Београда и Данијеле Васиљевић из Смедеревске Паланке. Проглашењу победника конкурса претходило је књижевно вече песника Симона Грабовца, и представљање његове збирке поезије “Ложа”, у организацији Банатског културног центра из Новог Милошева.

Други дан манифестације започео је колонијом карикатуриста, јединственом у Србији, која је неизоставни део “Сремчевих дана”, а ове године је окупила пет аутора, који су израђене карикатуре изложили у холу Месне заједнице Елемир. Међу њима су били Константин Гросу, Владимир Николић, Жељко Павић Пепо, Кире Раденков и Себастијан Кечи. На отварању изложбе радова, који остају у колекцији месне заједнице, која сада броји више од 250 карикатура, говорио је истакнути сликар и педагошки радник Константин Гросу.

Посебан догађај била је пројекција филмског материјала играног филма “Разбојници Баната”, на којем ради група аутора, а филмска прича обрађује житија тројице банатских разбојника из неких прохујалих времена, и то Лазара Добрића, Адама Думе и Маринка Перића Маријаша. За историчаре би била посебно занимљива епизода када је Добрић ојадио и елемирског велепоседника Ернеа Киша, као и чињеница да је Маријаш био родом из суседног села Меленаца. У Елемиру су филм представили Владимир Протић, продуцент филма, затим Људмила Шајтинац, асистент режије и стручни консултант, и редитељ филма Иван Ракиџић.

На централној бини приређено је вече фолклора за памћење, коју традиционално организује КУД “Младост” из Елемира са гостујућим друштвима, а ове године био је рекордан број учесника. На бини је наступио, на овим данима и бенд Лексингтон.

И за крај, као шлаг на торти наступио је тамбурашки оркестар “Мелеми”уз незаобилазан ватромет.

Аутор: Саша Младеновић