СИБИРСКИ ВИТЕЗОВИ, КОСОВСКИ БОЖУРИ И ИВАНА

Музички програм у славу братства српског и руског народа, одушевљеној публици у Културном центру Зрењанина извели су Козачки ансамбл Театра народне драме из Иркутска „Сибирски витезови“, ансамбл омладине са Косова и Метохије “Косовски божури” и првакиња српске драме Ивана Жигон.

Гостовање ансамбла из далеког Сибира у Зрењанину (Петровграду), за драмског уметника Ивану Жигон, изузетан је догађај. Прилика да се сетимо њеног оца великог уметника  Стеве Жигона.

Ивана и Стево Жигон

„Зрењанин није ни мало случајно одабран као град, а ето о његовом значају говори и назив портала “Петровград” јер увек волим да дођем у овај град у којем је мој отац режирао седам представа и од свих градова у Србији највише је волео да режира у вашем бисеру од позоришта. Драги наши витезови или Народно позориште из Иркутска, извешће нове, своје ауторске и старе козачке песме. Нове говоре о садашњој стварности Русије. Одговориће им наши “Косовски божури” својом причом, историјом и о томе каква је стварност на Косову и Метохији. Бићемо велико пространство Православно од прве до последње тврђаве од Косова и Метохије до Сибира “, рекла је првакиња српске драме.

Првакиња српске драме Ивана Жигон (Фото: Ј. Његовић Дрндак)

Она је додала да јој је велика част што са „Сибирским витезовима“ сарађује већ 25 година, јер је реч о изузетним људима који нису пропуштали прилику да дођу и песмом бодре братски српски народ када год му је било најтеже. Вођа ансамбла из Иркутска Михаил Корњев је узвратио посебним орденом са благословом Руске и Српске Православне Цркве, српској уметници. Ивана је посветила ово признање у сали присутној  мајци Јелени, пореклом од сердарске породице Ивановића у Црној Гори, сину и свом покојном оцу.

Вођа ансамбла из Иркутска Михаил Корњев ( Фото: Ј. Његовић Дрндак)

„Када је било бомбардовање и овде и у Србији 1999. Године, није им било тешко да пређу 10.000 километара и да буду са нама а деци са Косова који наступају у „Косовским божурима“ није било тешко да их вечерас подрже на овом наступу”.Велика уметница је поздравила присутне нешто измењеним древним поздравом Старозаветног Израиља, “До године, на Косову”. Са младим ансамблом са Косова и Метохије Ивана припрема нови диск под називом “Остајем са тобом Русијо”.

Сибирски витезови (Фото: Ј.Његовић.Дрндак)

Ансамбл из далеког Иркутска представио је руске козачке песме из Сибира а изненађење је било велико кад је запјевао и српске родољубиве пјесме, међу којима је публику на ноге дигла последња “Марширала Краља Петра гарда”, а приказани су и фрагменти документарног филма о „витезовима“ из Сибира и обичајима у том крају Русије Богојавлљењу на минус четрдесет, празнику пред Велики пост Масленици те повратку Свете Руске земље Крима у окриље Мајке Русије…

„Наша је мисија да говоримо истину српском и руском народу, да пред лицем Господа никада не заборавимо да смо братски народ, да имамо нашу једну веру Православну, један језик, културу и обичаје, да смо браћа Словени“, поручио је присутнима вођа ансамбла из Иркутска Михаил Корњев.

Косовски божури (Фото: Ј.Његовић Дрндак)

Нису се штедели дланови, ове вечери и овацијама је испраћен наступ „Сибирских витезова“, деце са Косова и Метохије и српске глумице. У име Градске управе гостима из Русије речи захвалности упутио је заменик градоначелника Саша Сантовац, који је испратио наступ и организовао пријем у Градској кући. Покровитељ овог изузетног програма је био Град Зрењанин.