800 ГОДИНА ОД КРУНИСАЊА – НЕМАЊИЋИ – РАЂАЊЕ КРАЉЕВИНЕ

Играна серија „Немањићи – рађање краљевине” снимљена је у продукцији Радио – телевизије Србије, у режији Марка Маринковића, према сценарију Гордана Михића и један је од највећих пројеката РТС. Премијера је заказана за последњи дан одлазеће календарске године на Првом програму РТС-а у 20 часова.

Од првог краљевског крунисања у Жичи дели нас 800 година. Koначно се указала прилика за дијалог са историјом, за нова уметничка тумачења. Јавни позив је био упућен од стране РТС-а свим ствараоцима. Немањићи су коначно били тема једног конкурса а оквир за тај конкурс је био подизање Хиландара и свечаност у Жичи. Један пројекат је победио и њега ће гледаоци имати прилику да оцене.

Војин Ћетковић као Краљ Стефан Првовенчани, Фото: Wikipedia

Ово је био свакако најзначајнији пројекат РТС који се радио ове године. Пројекат је укључио јако велики број глумаца, локација, статиста, много костима. Снимало се на преко 220 локација, а на филму је радило 218 глумаца и 2700 статиста. Продукционо, ово је био веома озбиљан захват, са доста специјалних ефеката, такозваних ЦГИ.

Поглед са Смедеревске тврђаве ка Банату.

Реконструкција 12. и 13. века се показала веома компликованом. Поред све грађе, сценографије и осталог, морало је доста тога комјутерски да се уради.Било је пуно је посла, за костимографе и мајсторе за израду средњовековног оружја.Снимало се на више локација, Смедереву, Банату, Голији, у близини манастира Студеница, Херцеговини, Црној Гори, Рашкој области.

Хиландар у Смедеревској тврђави.

Колики је био захват идеолошког притиска и националног потонућа Срба у СФРЈ и транзиционом периоду, доказује управо чињеница да ова тема, никада, до сада, није експлоатисана на телевизији, што је, само неупућенима и злонамернима зачуђујуће, ако се има у виду значај Немањића у српској историји. Немањићи су камен међаш по трагу који су оставили у нашој историји и по томе да су практично темељ озбиљне, империјалне српске државности. У толико, сваки добронамерни грађанин савремене српске државе требало би да се радује овом филмском остварењу. Ово је први пут, надамо се не и последњи, да се национална телевизија Србије упустила у екранизацију велике средњовковне српске историје. РТС је коначно направио велики искорак у квалитету производње играног програма, што му је и задатак.

Јуриш српске коњице на локацији снимања у Делиблатској пешчари.

Велики српски глумац Војин Ћетковић је први стао пред камере и изјавио да му је част што игра Светог Краља Стефана Првовенчаног.  Треба дати велику подршку глумцу на храбрости, јер је до сада у најбољим екранизацијама из средњег века, као што су „Бановић Страхиња“ и „Доротеј“, главна рола увек припадала, да кажемо страним, глумцима, који су боље тумачили наше средњовековне личности од домаћих глумаца. Домаћи глумци су, чини се маестрално тумачили ликове непријатеља и негативаца.

Војин Ћетковић на снимању у Херцеговини, Фото: hercegovinapromo.com

Улогу Стефана Немање игра Младен Нелевић, а улога Светог Саве поверена је Драгану Мићановићу, Вукана Немањића игра Небојша Глоговац, док ће се у осталим улогама појавити Слобода Мићаловић, Нада Шаргин, Горан Султановић, Миодраг Мики Крстовић итд.

Неки од многобројних статиста у серији, Фото: mondo.rs.

Серија о Немањићима говори о историјским борбама везаним за српску државу крајем 12. и почетком 13. века, у време које је претходило устоличењу династије Немањића, а важан аспект приче о Немањићима је подизање манастира Хиландара на Светој Гори. Снимање је трајало више месеци, а почетак емитовања је последњег дана ове календарске године у 20 часова. Серија се реализује поводом 800 година од крунисања Св. Стефана Првовенчаног за Краља Србије. Препоручујемо је да је погледате.

Петровград.орг