ХОР ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ ПЕВАО ТАМО ДАЛЕКО ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

Поводом обележавања Дана словенске писмености и културе, здружени хорови, у пратњи оркестра РТС-а, под диригентским вођством маестра Бојана Суђића, извели су, на Платоу Храма Светог Саве, патриотску песму ,,Тамо далеко”. Међу великом бројем хорова из Србије, част да представља наш град, на овом величанственом скупу, имао је хор „Жене Мироносице“.

Манифестација, посвећена Дану словенске писмености и културе одржана је са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића.

Снимак, величанственог наступа здружених хорова Србије, биће емитован на Црвеном тргу у Москви, на централној прослави Дана словенске писмености 24. маја, као посебан прилог и свакако ће одушевити браћу и сестре у Русији.

Хорови су наступили у част Свете равноапостолне браће Ћирила и Методија, твораца словенске азбуке и граматике. Догађај је објединио око осамсто учесника из петнаест региона Србије и био први културни пројекат таквих размера, организован у Србији и на Балкану.

Манифестацију су организовали Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду и Музичка продукција РТС-а уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Министарства културе и информисања Републике Србије.

У периоду од 14 до 24 маја, у посети Србији и Републици Српској налази се братска делегација из Русије коју чине протођакон др Владимир Василик, историчар Анатолиј Степанов и књижевник Павел Тихомиров. Заједно са домаћином, председником „Руског сабрања у Србији“ и генералним секретаром „Свесрпског словенског покрета“ Ранком Гојковићем, руски гости ће учествовати у низу манифестација у Србији и Републици Српској као и на централној манифестацији у Москви.

У периоду 14 – 20 маја одржане су четири „Академије о Цару Николају“. Прва је одржана 15 маја у Сомбору уз промоцију књиге Павела Тихомирова „О крсту владике Николаја“. Друга Академија о Цару Николају уз промоцију књиге одржана је у Петровцу на Млави, у ресторану „Царев конак“ у близини манастира Ждрело. У манастиру Рукумија, после свете Литургије 19. маја, на дан рођења светог Цара Николаја, одржана је трећа, а четврта је одржана 20. маја у манастиру Сланци.

Руска делегација 21 маја путује за Бања Луку где ће се 22. и 23. маја одржати Седма међународна конференција о Јасеновцу под покровитељством Председника Републике Српске Милорада Додика.

Руска делегација се враћа у Москву 24 маја појачана својим српским домаћином. На чувеном Московском универзитету Ломоносов ће се 25 и 26 маја, у оквиру „Словенских дана писмености и културе“ у ректорској сали МПГУ и „Библиотеци историје руске филозофије и културе – Дом А.Ф. Лосева“, ће се одржати Међународни научни семинар под називом «Сербско-русское содружество: 20-ые — 40-ы годы ХХ века и современность».

 Са Платоа Храма Св. Саве Мирјана Младеновић

Више о програму прославе на: (www.sabornik.rs )