ФИЛХАРМОНИЈА – ДАНИ ПИВА – ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ

Концерт Зрењанинске филхармоније наметнуо се као значајан догађај у оквиру манифестације „Дани пива“. Овај концерт представљаја, сваке године, врхунско уметничко уживање за љубитеље ове врсте уметности. Овај наступ представља пример сјајне промоције културног потенцијала града на Бегеју. Ове године навршава се 120 година од оснивања најстаријег симфонијског оркестра у Србији – Бечкеречке (Петровградске) филхармоније.

Већ пету годину за редом, за овај врхунски уметнички догађај влада изузетно интересовање. Грађани су са нестрпљењем чекали овогодишњи репертоар Зрењанинске филхармоније. За наступ филхармоније, ове године, обезбеђен је дупло већи број места за седење али се и тај број показао недовољан.

Репертоар на концерту је био шарoлик и укључио је чак 20 нумера. Приметићемо, да је ове године, био веома захтеван за домаћу публику.  Поред сјајне солисткиње мецосопрана СНП у Новом Саду Вишње Попов, наступили су и веома добре певачи, сопран Памела Киш Игњатов и баритон  Васа Стајкић,  под   диригентском   палицом  Микице   Јевтића.

Изведене су неке од најлепших арија из опера и  оперета, али и наполитанских, руских и староградских песама. Можда је публика очекивала мало више националних мелодија, али… Многобројна публика је уживала, овацијама поздравила актере и отишла после концерта веома задовољна, овогодишњим наступом.

Већина изврсних музичара су из Новог Сада са којим годинама сарађује идејни обнављач овог ансамбла директор Роман Бугар. Публика и медији су показали завидно интересовање а РТВ директно је преносила овај спектакл. Централна камера РТВ је била мало непримерено постављена, заклањајући споменик Краљу Петру Ослободиоцу, значајан симбол нашег града.

Ноте за наступ филхармоније су и ове године набављене од Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а а чланови вежбају у Новом Саду. Филхармонија нема седиште у граду и то представља одређени проблем за овај ансамбл.

Зрењанинска филхармонија има концертну сезону од само три концерта годишње, има Новогодишњи концерт, концерт у оквиру Дана пива и поводом Дана града. У време када је постојала, Бечкеречка (Петровградска) филхармонија је имала концертну сезону са по четири концерта месечно. Данас тиме може да се похвали само Београдска филхармонија, чији је директор Иван Тасовац са пажњом пропратио наступ наше филхармоније.

Ове године, посебан дојам је оставио наступ баритона Васе Стајкића. Он је одушевио публику својом интерпретацијом наполитанских песама а посебно руске песме “Очи чорније”. које је донео на уметнички висок начин, са пуно емоција и побрао аплаузе, посебно женског дела публике.

Зрењанинској филхармонији је свакако најрепрезентативнији носиоц културног потенцијала града, па јој се и ове године, сасвим очекивано, указано поверење на манифестацији “Дани пива“. Овим наступом је сигурно за копље подигнут ниво ове манифестације међу сличним манифестацијама у окружењу.

Остаје жал што за већи број музичара који живе и делују у нашем граду нема места у Зрењанинској филхармонији, где им је свакако и место. У сваком случају лепа слика нашег града је послата у Европу и свет, на понос организаторима манифестације.

Петровград.орг (Фото: Дани пива)