УРОШ ПРЕДИЋ У БЕОГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ САНУ

У Галерији САНУ у Београду, уз велико интересовање публике и медија, свечано отворена наша изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“. Изложба је реализована поводом 160 година од рођења Уроша Предића и премијерно је била постављена у Народном музеју Зрењанин од 7. децембра 2017. до 28. фебруара 2018. године. Први пут након пресељења у Зрењанин 1954. године, атеље Уроша Предића се, овим гостовањем у Галерији САНУ, сада враћа у Београд и пред београдску публику.

Живот и стваралаштво Уроша Предића jе приказано у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године.

Такође jе посебно истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана коресподенција нам омогућава да сагледамо и контакте које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота.

На изложби су представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика Каменовање Св. Стефана која се сматра његовим последњим делом. По први пут биће приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Једна од најпознатијих Предићевих слика Визија у облацима заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима.

На изложби је представљен и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана. Посебан сегмент је посвећен односу Предића и града Зрењанина (Петровграда), од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у сликару Константину Данилу, те контактима са  пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Поставка у Галерији САНУ допуњена је портретима Вуке Велимировић, Ксеније Атанасијевић и Марка Мурата, који су део Уметничке збирке САНУ; Аутобиографијом (Годишњак Српске краљевске академије XXВИИИ, 1914–1919, Београд 1921; Архива Српске академије наука и уметности – биографски подаци Уроша Предића, Београд1946), сликом Косовка девојка из Музеја града Београда и портретом Михајла Пупина који је власништво Цркве у Идвору.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије. Изложба ће трајати до 15. априла 2018. године. Кустос изложбе је наша суграђанка Оливера Скоко.

Петровград.орг & Народни музеј Зрењанин