ТАМО ГДЕ СУ СРБИ ТАМО ИГРА „КОЛО“

Национални ансамбл „Коло“ – Ансамбл народних игара и песама Србије,  наступио је на великој сцени пред препуним Културним центром Зрењанина у четвртак, 16. Новембра и побрао аплаузе. Многобројни посетиоци су, поред традиционалне песме и игре, могли да уживају у изложби фотографија Јелене Јанковић. Културни центар Зрењанина потврдио висок организациони ниво кад су овакве манифестације у питању.

Националном ансамбл – „Коло“  се већ 70. година бави очувањем народне културе кроз игру и песму уз  високу уметничку интерпретацију са изузетним сценским наступом. У стварању уметничког репертоара учествовали су наши најеминентнији кореографи, композитори, као и многобројни стручни сарадници (етномузиколози, етнолози, балетски уметнци) који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика.

Солиста, Вишња Караклајић је у име ансамбла  дала изјаву за присутне медије:

„Ова година је за ансамбл била веома успешна, уосталом као и све претходне. У овој сезони обележавамо 70. година постојања и уметничког рада и на то смо веома поносни. Имали смо ове године доста турнеја у земљи и иностранству. Отворили смо сезону у Будимпешти, вратили смо се са турнеје по Источној Србији,очекује нас још једна значајна турнеја,крајем године, по Републици Српској. Ето, у Зрењанину смо поново и то нас радује. Овде ћемо извести шаренолик програм са играма и песмама из свих српских земаља на Балкану.“ – рекла је Караклајић.

Више од четрдесет врхунских играча и певача, као и једанаест музичара, изводило је два часа разноврсну и богату српску традиционалну музику.

„Коло“ је и овом приликом представило игре и песме уз пратњу Народног оркестра из богатог и разноврсног репертоара Ансамбла. Концерт је отпочео свадбеним играма и песмама из древне српске области, Мораве и Тополнице, данас мученичког  Косовског Поморавља. Потом су дошла кола из устаничке Шумадије…

„Коло“ настоји и у томе успева, да буде доступно свим поштоваоцима традиционалне уметности и да им приушти доживљај уметности народне игре, песме и музике на професионалном нивоу. Кола из Српске Крајине увек измаме емоцију публике…

Високи уметнички стандарди, богатство репертоара, као и приступ неговању традиције су и ове вечери били потврђени. Несумњив је квалитет уметника и веома захтеван приступ концертној презентацији уметности народне игре, и песме овог ансамбла. Са ове вечери многобројни посетиоци носе инспирацију изазвану убедљивом интерпретацијом уметничка дела која на најбољи начин представљају богато културно наслеђе Срба.

Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло“ је својеврсни културни бренд Србије. Високи уметнички домети у интерпретирању богате традиционалне уметности којом се „Коло“ професионално бави, континуирано побуђују и сигурни смо да ће и даље побуђивати интересовање код публике.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Бојан Станулов & Јован Његовић Дрндак)